Yunet
 

Društvo

Pokretanje saradnje AP Vojvodine i gruzijske republike Adžare

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. jun 2024. • 14:23 •

Pokretanje saradnje AP Vojvodine i gruzijske republike Adžare

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas i potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica razgovarali su danas u gruzijskom gradu Batumi sa predsednikom Vrhovnog saveta Autonomne Republike Adžare Davitom Gabaidzeom o mogućnostima uspostavljanja saradnje AP Vojvodine sa ovom gruzijskom republikom.

Kako je naglašeno na sastanku, prijateljski i partnerski odnosi Republike Srbije i Gruzije izuzetan su podstrek sa razvijanje bližih partnerskih odnosa AP Vojvodine i Adžare, a potencijal za saradnju postoji u različitim oblastima od poljoprivrede do nauke i turizma.

Adžara, jedna od najrazvijenijih regija u Gruziji, prostire se duž Crnog mora, a njen glavni grad Batumi predstavlja ključnu luku za trgovinu na Crnom moru i prestižnu turističku destinaciju. Kako je rečeno na sastanku, prošle godine je ovaj turistički biser Gruzije posetilo preko 4 miliona ljudi.

Predsednik Juhas, potpredsednik Zobenica i guverner Gabaidze izrazili su zadovoljstvo zbog obostrano iskazane namere i želje za povezivanjem naših regija, u koju bi, prema njihovoj oceni, pored stvaranja institucionalnog okvira za saradnju trebalo uključiti privredne subjekte i institucije, obrazovno-naučne centre i drugo.

Juhas i Zobenica uputili su poziv čelnicima Adžare da posete AP Vojvodinu, kako bi se danas započeti razgovori konkretizovali i ubrzali.

 

Foto: Lenka Knežević

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena