Yunet
 

Društvo

Sedmi sajam automobilčića i prvi Oldtajmer šou na platou Spensa

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. jun 2024. • 18:45 •

Sedmi sajam automobilčića i prvi Oldtajmer šou na platou Spensa

Sajam automobilčića, sedmi po redu, i prvi „Oldtajmer šou” održava se danas na platou kod Spensa, na kom učestvuje više od 140 izlagača iz zemlje i regiona.

Od ranog jutra svoje oldtajmere parkiralo je više od stotinu ljubitelja starovremenskih automobila, a do 18 časova biće okupljeno oko 40 kolekcionara maketa igračaka automobilčića.

Posetioci i dalje mogu da vide razne modele proizvedene u prošlom veku, od uobičajenih automobila proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, pa do egzotičnih modela poput korvete, forda mustanga ili jaguara.

Obe manifestacije otvorio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević koji je istakao da je ponosan što je Novi Sad centar Srbije kada su u pitanju biciklizam i automobilizam.

– Plato ispred Spensa postao je mali za ovu manifestaciju i sledeće godine ćemo razmišljati o podršci na više lokacija u gradu – rekao je Ivanišević. – U Novom Sadu nije moglo da se rezerviše prenoćište jer je grad i zbog ove manifestacije i zbog biciklizma popunjen.

Organizator manifestacije i predsednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo poslao je poruku mladima da je najvažnija njihova bezbednost u saobraćaju, te da godinama kroz slične manifestacije poručuju vozačima da čuvaju jedni druge.

– Ove godine smo spojili ljubitelje starovremenskih vozila i najmlađe ljubitelje maketa automobila, a manifestaciju smo obogatili ozbiljnim muzičkim programom u kojem deca sviraju rokenrol – rekao je Topo. – Došli su nam gosti iz nekoliko gradova u Srbiji, ali i iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Ruminije i Mađarske.

Najviše pažnje privukli su oldtajmeri stari i preko 50 godina, a među njima je i Englez sa Paragova Den Hogton koji već četiri godine restaurira jaguara proizvedenog u Americi 1968. godine.

– Do sada sam na sređivanje potrošio oko 50.000 funti – kazao je Den. – Limarija i nije bilo toliko skupa, ali sam zato mnogo novca uložio u motor automobila. To nemojte reći mojoj ženi.

Iz Loznice je došao jedan od mlađih vlasnika oldtajmera Aleksa Jovanović, koji je skoro od komšije kupio škodu staru pola veka, te da je putujući u Novi Sad stao samo jedanput u Šapcu, što je za njega veliki uspeh. S druge strane, „Oldtajmer šou” su posetili i iskusni restaurtori među kojima je Dragan Janjušević iz Novog Sada.

– Oko 25 godina restauriram oldtajmere i moja korveta nije jedina – naveo je Dragan. – Sa sređivanjem tog automobila krenuo sam pre 14 godina. Mnogo vremena je potrebno za ovaj hobi, ali zavisi od toga šta sređujete. Za restauraciju jednog dela treba najmanje oko tri do četiri meseca. Na sajmu sam zapazio mnogo lepih modela, jer, pre svega, ne gledam model, već kako vlasnik čuva taj automobil.

 

Foto: Dnevnik, Vanja Fifa

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena