Yunet
 

Društvo

Teodora Šiklošić dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za naučnoistraživački rad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. jul 2024. • 17:32 •

Teodora Šiklošić dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za naučnoistraživački rad

Studentkinja završne godine studija engleskog i nemačkog jezika na Filozofskom fakultetu Teodora Šiklošić iz Zrenjanina, ovogodišnja je dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za prvi naučnoistraživački rad čiji je naslov, „Medijska slika žena i uloga anglicizama na naslovnicama ženskih časopisa”, a pod mentorstvom profesorice Jelene Kleut.

Teodora je u radu analizirala način na koji su predstavljene žene na naslovnicama ženskih časopisa, srpskih i stranih, i šta se izgledom tih naslovnica poručuje, kao i koju ulogu imaju anglicizmi u marketinškoj strategiji.

– Zaključak mog nagrađenog rada je da je medijska slika žena često nametnuta kao neki uzor koji bi sve trebalo da oponašaju i koji ima ulogu da privuče pažnju, a koji pritom prikazuje žene kao objekte, što se može, između ostalog, zaključiti jer mnoge žene na naslovnicama i unutar časopisa ne mogu da se identifikuju. Dakle, ne prikazuju se kao osobe, već njihov izgled ili dostignuća. Druge strategije manipulacija sadržajem uključuju privlačne vizuale i upadljive naslove, kako bi se istakli „hitnost” i „bitnost” određenih trendova koje časopisi promovišu i kako bi se podstakla njihova kupovina – objašnjava Teodora Šiklošić.

Uloga anglicizama, dodaje ona, takođe je jedna od marketinških taktika koja ističe aktuelne, svetske trendove i upotrebom stranih izraza čini ih da izgledaju „profesionalnije” i „otmenije”, što bi trebalo da ostavi takav utisak na čitaoce. Umesto toga, samo deluju izveštačeno i upravo kao da nameću te trendove.

– S obzirom na to da proučavanje anglicizama spada u sferu kojom se bavim, imala sam želju da pišem o tome, ali pored toga ima toliko važnih tema koje mogu da se povežu sa jezikom i manipulacijom jezičkim sredstvima, kao što je i medijska slika žena. Ubuduće bih, pored lingvističkih tema, volela da pišem i o drugim društvenim problemima, koji se tiču percepcije žena u društvu, ali i drugih. Pogotovo jer je to jedna goruća i uvek aktuelna tema, koja se iznova javlja i teško rešava, te je bitno govoriti i širiti svest o tome koliko je važno stvarati kritičko mišljenje i ne dozvoliti da internet i mediji manipulišu nama – ističe Teodora.

Poslednje priznanje, za koje kaže da joj je najdraže, ali i ono za učenicu generacije Zrenjaninske gimnazije, kao i sva ostala priznanja i nagrade, Teodori su važna.

– Priznanja ne znače samo da je neko prepoznao moj trud, rad i kvalitet mog rada, već da se neke akademske vrednosti ipak cene u društvu. Iako često imam utisak da je obrazovanje toliko degradirano i da se ovde generalno ne ceni, mnoga priznanja mog truda na fakultetu, a pogotovo profesori u Zrenjaninskoj gimnaziji, pokazali su mi da nije uvek i svugde tako, odnosno da ima onih koji to cene. Doduše, mislim da je put do uspeha jedan zaista trnovit put i da često trud ne bude ni prepoznat, ali najbitnije je ne odustajati od svojih ciljeva i uvek se nadati i ići dalje. Jednom mora da uspe. Samo je bitno da u samom tom procesu ne izgubimo i sebe i svoje principe, jer nisam sigurna da je vredno toga. Još u srednjoj školi su me naučili da ko traži, daće mu se, i zato treba konstantno tragati za novim saznanjima, konkurisati redom za sve kurseve, stipendije i razmene, i negde ćete se pronaći i neko će vas prepoznati, a time i vaš rad – sigurna je Teodora Šiklošić.

 

Foto: Privatna arhiva

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena