Yunet
 

Hronika

Preminuo Dušan Duda Ivković

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. septembar 2021. • 12:30 •

Preminuo Dušan Duda Ivković

Legendarni košrkaši trener Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini.

"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa“, rekao je prvi čovek Radničkog sa Crvenog krsta Goran Kalinić za Sport klub.
Legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.
Rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a stasao je na Crvenom krstu, uz rođenog brata i legendarnog trenera Slobodana Pivu Ivkovića, a rezultatima koje je napravio vodeći najbolje jugoslovenske i evropske klubove, a posebno reprezentaciju, pozicionirao je srpsku košarku na najviše mesto u evropskim i svetskim okvirima.
U najtežem periodu srpske košarke, posle raspada SFRJ i zabrane takmičenja sportistima, Duda se zajedno sa legendarnim Borom Stankovićem preko svojih veza i svog autoriteta borio i izborio da selekcija SRJ na mala vrata, kroz kvalifikacije, ode na šampionat u Atini i tamo ispiše možda i najlepšu priču srpskog sporta.
Koliko je veliki čovek bio pokazuje i odluka da se odmah posle Atine stavi u funkciju savetnika, sada već najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića, prepusti mu poziciju selektora i zajedno ponovo pokore Evropu i svet.
Kao igrač celu karijeru proveo je u Radničkom na Crvenom krstu od 1958. do 1968. godine i igrao u Prvoj ligi Jugoslavije, u to vreme najboljoj evropskoj ligi.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća povodom smrti proslavljenog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića.
"Izuzetno me je pogodila vest o smrti Dušana Dude Ivkovića, jednog od naših i evropskih najvećih trenera, čoveka koji je svojim umećem i ljubavlju prema košarci obeležio celu epohu ovog sporta.
Njegova energija i vrhunsko poznavanje košarke, doneli su nam nebrojena odličja u arenama širom sveta, ali i divljenje i poštovanje košarkaških stručnjaka i profesionalaca.
I kada nam je bilo najteže, pobede njegovih momaka donosile su neizmernu radost našem narodu, koji se ponosno slivao u prestonicu da pozdravi Dudu i njegove šampione.
Hvala mu za sva zlata, za sva pobednička postolja, za sva slavlja i radost, za to što je proslavio srpsku košarku i dao srce za ovaj predivni sport i svoju zemlju.
Hvala mu što je pokrenuo izgradnju novog sportskog hrama za njegov Radnički, a naša je obaveza da taj njegov životni projekat uspešno završimo.
Srbija tuguje, generacije ga pamte. Neka počiva u miru", navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića
Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad