Yunet
 

Kultura

Održana sednica Saveta za kulturu i informisanje

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. septembar 2021. • 10:57 •

Održana sednica Saveta za kulturu i informisanje

Članovi Saveta za kulturu i informisanje danas su razmatrali inicijativu za podizanje spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine u Novom Sadu, kojim bi se ostavio trajan materijalan trag u kulturi sećanja na tri najznačajnije istorijske ličnosti iz 1848/1849. godine, Josifa Rajačića, Đorđa Stratimirovića i Stevana Šupljikca, koje su doprinele organizovanju srpskog pokreta, a razultat njihovih napora jeste bio nastanak Srpske Vojvodine.

Članovi Saveta jednoglasno su doneli zaključak po kojem će tražiti stručno mišljenje JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada o inicijativi podizanja spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine.
Inicijativu su podneli predsednika Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Gradska biblioteka u Novom Sadu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada.
Kako je objašnjeno u inicijativi, u velikom političkom potresu koji se zbio u znatnom delu Evrope tokom 1848/49. godine, rodila se Srpska Vojvodina. Duhovni i politički predstavnici srpskog naroda su na Majskoj skupštini, održanoj od 13. do 15. maja 1848. godine, doneli dalekosežne odluke, a pomenute tri ličnosti su u narodnom narativu i u istoriografiji ostale upamćene kao najznačajnije tokom 1848/49. godine.
Josif Rajačić je bio srpski pravoslavni mitropolit karlovački od 1842. do 1848. godine, a potom arhiepiskop karlovački i patrijarh srpski od 1848. do 1861. godine. Na Majskoj skupštini, 13. maja 1848. godine, Rajačić je postao patrijarh, što je u srpskim masama dočekano s oduševljenjem.
Đorđe Stratimirović je bio general, političar, ekonomista, publicista i znameniti učesnik u Srpskom narodnom pokretu 1848/1849. godine. U Srpskom pokretu Stratimirović je imao važnu ulogu i na političkom i na vojnom planu. Na oba polja ispoljavao je izuzetnu energiju i ambiciju što ga je predodredilo za vođstvo u ovom pokretu.
Stevan Šupljikac je bio general-major i prvi vojvoda Srpske Vojvodine. Na Majskoj skupštini proglašen je za prvog vojvodu Srpske Vojvodine. Preuzevši komandu nad srpskom vojskom, Šupljikac je postepeno počeo da je uključuje u regularnu austrijsku vojsku, a od srpskih narodnih odbora je zahtevao tešnju saradnju s oficirima.
Prema inicijativi, zbog izuzetnih zasluga i značaja, spomenik „Apoteoza Srpske Vojvodine“ bi kroz izvajane tri figure pomenutih ličnosti, u stilu akademskog realizma, ostavio trajan materijalan trag u kulturi sećanja naše prošlosti.
Nakon pribavljanja mišljenja, Savet za kulturu i informisanje će odlučivati o podnetoj inicijativi.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad