Yunet
 

Kultura

Mirović: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog važna tačka na kulturnoj mapi Srbije

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 22. oktobar 2021. • 21:23 •

Mirović: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog važna tačka na kulturnoj mapi Srbije

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog večeras je obeležila 60 godina od osnivanja, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je, čestitajući jubilej, da je reč o muzejskoj ustanovi koja je postala važna tačka na kulturnoj mapi Vojvodine i cele Srbije.

Mirović je istakao da se zahvaljujući Pavlu Beljanskom, velikom kolekcionaru i velikom poznavaocu likovne umetnosti, u ovom zdanju čuvaju izuzetna dela najpoznatijih srpskih slikara i vajara iz 20. veka.
Na ovom mestu su, kako je ocenio, u velikom umetničkom spektru, jedan uz drugog Petar Lubarda, Stojan Aralica, Milan Konjović, Nadežda Petrović, Ivan Tabaković i niz drugih velikana koji su zlatnim slovima upisani u istoriju naše likovne umetnosti.
„Sabrati vrhunska dela svih tih velikana i darovati ih svom narodu više je od podviga i zato je Pavle Beljanski, koji je to učinio, svetao uzor kojem treba težiti i danas. Zahvaljujući svemu tome, Spomen-zbirka koja nosi njegovo ime jeste tačka bez koje je nemoguće celovito sagledati možda najplodnije periode i najviše domete naše likovne umetnosti“, rekao je Mirović najavivši nastavak podrške ovoj muzejskoj ustanovi.
Upravnica Spomen-zbirke Milana Kvas rekla je da se ovaj jubilej proslavlja izložbom posvećenom arhitekturi zgrade i njenom arhitekti Ivi Kurtoviću, kao i tradicionalnom dodelom nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Nagrade za najbolje master radove iz nacionalne istorije umetnosti odbranjene na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2020. i 2021. godinu dodeljene su Jeleni Gačić i Katarini Simeunović.
Događaju je prisustvovala i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad