Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba fotografija „Novosadske ulice“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. novembar 2021. • 20:03 •

Otvorena izložba fotografija „Novosadske ulice“

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je drugu izložbu fotografija „Novosadske ulice“ i to simbolično 9. novembra, na dan ulaska srpske vojske u Novi Sad, odnosno oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Na izložbi učestvuju mnogi eminentni autori iz Novog Sada, ali i iz drugih gradova Srbije koji su proteklih godina boravili u Novom Sadu i snimali ga. Postavku čini 67 fotografija od 30 autora.
 
- Kroz objektiv naših najboljih fotografa i autora iz drugih gradova Srbije, uhvaćeni su trenuci spontane svakodnevice, ništa nije montirano i nije bilo drugog cilja do da se zabeleži taj neuhvatljivi momenat. Zapravo, takve fotografije pričaju priče, čine da osetite stvarni duh i autentičnost Novog Sada kojeg pre svega čine njegovi stanovnici. Ovi radovi zaslužuju da budu predstavljeni širem auditorijumu, jer često nismo ni svesni svog okruženja, lepote koja je tu svakodnevno, i verujem da će ova distanca koju nudi fotografija kao umetnički format, i nama otvoriti novu dimenziju grada kroz koji svaki dan, većinom užurbano, koračamo. Grad je ovu izložbu sa zadovoljstvom podržao, i drago mi je što je otvaramo baš 9. novembra na dan kada je Novi Sad oslobođen u Prvom svetskom ratu. Imamo razloga da budemo ponosni što smo Novosađani, građani ''Srpske Atine'', grada sa bogatom istorijom, tradicijom, velelepnom arhitekturom, mesta u kojem se različitosti neguju i poštuju. Grada koji će 2022. i zvanično biti Evropska prostonica kulture, a svemu tome i autori ove izložbe daju svojevrstan doprinos – istakao je Dalibor Rožić.
 
Selektor ovogodišnje izložbe je kandidat majstora fotografije Foto saveza Srbije Jan Valo, a organizacija izložbe sprovedena je u saradnji sa muzejskim savetnikom Muzeja Vojvodine Darijušom Samijem.
 
Foto asocijacija Vojvodine je, s obzirom na uspeh prošlogodišnje izložbe,  donela odluku  da ova izložba postane tradicionalna. Izložba se realizuje uz podršku Muzeja Vojvodine i Uprave za kulturu Grada Novog Sada, a biće postavljena do 19. novembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad