Yunet
 

Kultura

Performans „Nestabilna strujanja“ Lorana Bigoa u četvrtak, u Svilari

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. novembar 2021. • 12:56 •

Performans „Nestabilna strujanja“ Lorana Bigoa u četvrtak, u Svilari

Boce, flaše, metalne limenke, cevi, slavine za akvarijume i mikrofoni – glavni su akteri perfomansa „Nestabilna strujanja“ Lorana Bigoa koji će publika imati priliku da pogleda u četvrtak, 25. novembra, u Kulturnoj stanici Svilara od 20 sati.

Ovaj nesvakidašnji performans je poetski i zvučni izraz animiranih materijala, odbačenih predmeta koji su izgubili svoju namenu. Loran Bigo će svoj performans izvesti na instrumentu – elektroakustičnoj instalaciji u kojoj se strujanjem vazduha pokreću predmeti, proizvodeći zvučnost. Zvuci, trenje i vibracije, koji se stvaraju pokretima objekata, ozvučeni su mikrofonima i dodatno potpomognuti pojačalima. Iako napušteni, ovi predmeti se kao životinje vraćene u divljinu prepuštaju svojim ritualnim zvucima i gestovima. Oni se igraju i žive svoj svet kao bizarni odjek našeg sveta, ali ne bez humora u svojoj reinkarnaciji. Nove mogućnosti postojanja oživljenih objekata otkrivaju se bez naracije, vazduh proizvodi pokret i njegovu zvučnu inherenciju. Tokom performansa postepeno se razotkriva zvučna arhitektura kojoj ni ples nije stran. Loran Bigo pravi muziku upravo sa tom posebnom ekipom, računajući da su pametni i nepredvidivi muzički partneri.
Performans se realizuje u okviru programa permanetnog antifestivala savremene muzike 2K+, uz podršku programa Teatroskop koji su pokrenuli francusko Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova, Ministarstvo kulture Francuske i Francuskog Instituta u Parizu. Partneri iz Srbije su Ring Ring festival iz Beograda i KCVMC.
Ulaz je slobodan. Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca u zatvorenom prostoru (što je 50 ljudi). Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Preporučujemo još …


Eyesburn u Fabrici SKCNS-a

Kultura

Novosadska TV

Otvorena izložba u Eđšegu

Kultura

Novosadska TV

Sutra otvaranje NOMUS-a 2021.

Kultura

Novosadska TV

Festival animiranog filma

Kultura

Novosadska TV

Premijera filma “Toma”

Kultura

Novosadska TV

Film fest od 9. do 12. septembra

Kultura

Novosadska TV

Godišnjica Muzeja Vojvodine

Kultura

Novosadska TV

Obeležen Dan Galerije Matice srpske

Kultura

Novosadska TV

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad