Yunet
 

Kultura

Akteri kulturne scene novog sada spremni za godinu titule EPK

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. decembar 2021. • 15:28 •

Akteri kulturne scene novog sada spremni za godinu titule EPK

Kako je zaključeno na 12. Forumu za kulturu, održanom u Skupštini Grada Novog Sada, koji organizuje Uprava za kulturu, akteri novosadske kulturne scene spremni su za godinu titule Evropska prestonica kulture.

- Za Novi Sad 2022. godina je izuzetno važna, jer će u punom sjaju zablistati kao zvanična Evropska prestonica kulture. Ujedinjeni na svim nivoima vlasti, zajedno sa organizacijama i pojedincima, ostavljamo budućim generacijama nove kulturne prostore i nove koncepte. Najvažnije je da je čitav proces baziran na participativnosti, na komunikaciji između svih aktera u kulturi, gradske administracije i gradskih preduzeća, jer samo tako umreženi postižemo uspeh, što je veoma očigledno na primeru projekta EPK. Centar grada i podgrađe Petrovaradisnke tvrđave dobijaju novo ruho, Novi Sad po prvi put ima pravu koncertnu dvoranu, Kineska četvrt postaje Kreativni distrikt po svetskim standardima, Kulturne stanice zašle su u sve delove grada, a što je najbitinije ljudi su animirani da učestvuju u kulturnom životu. Očekuje nas prebogat program 2022. godine sa učesnicima iz čitavog sveta, i ja sam siguran da ćemo na upečatljiv način pokazati zašto je Novi Sad dobio i dve prestižne evropske nagrade ''Melina Merkuri'' i ''Najbolji trend u kulturi'' – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.
Forum za kulturu jedno je od tela koje je predviđeno Strategijom kulturnog razvoja Novog Sada, a osnovano je sa ciljem da pospeši komunikaciju Gradske uprave za kulturu sa kulturnim poslenicima kako bi se sagledali problemi i izazovi i onda zajednički došlo do najboljih rešenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena