Yunet
 

Kultura

Predstava Jugoslavija, moja dežela u Novosadskom pozorištu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. maj 2022. • 11:38 •

Predstava Jugoslavija, moja dežela u Novosadskom pozorištu

U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház u petak, 27. maja, gostuju pozorišta iz Kopra i Prijedora sa svojom zajedničkom produkcijom Jugoslavija, moja dežela.

Predstavu je po istoimenom romanu slovenačkog pisca Gorana Vojnovića na scenu postavljao reditelj Marko Misirača.
Vojnovićev roman napisan je 2012. godine, a kroz sećanja glavnog junaka stalno nas vraća u vreme bivše zajedničke države. Predstava prati putovanje Vladana Borojevića kroz Balkan i njegovu potragu za ocem Nedeljkom, Srbinom, oficirom bivše Jugoslovenske narodne armije, danas ratnim zločincem u bekstvu, koji je početkom devedesetih nenajavljeno napustio malog Vladana i njegovu majku Dušu iz Ljubljane. Uznemirujuće putovanje na kojem se Vladan mora suočiti sa svojim životnim traumama, strahovima i ponovo otkriti svoj identitet.
„Tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu“, rekao je o predstavi reditelj Misirača.
Ona je prošle godine, na festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima dobila nagradu za najbolju predstavu u celini, a glumac Boris Šavija koji igra oca Nedeljka nagrađen je za najbolju mušku ulogu.
Predstava se igra od 19 časova, na velikoj pozorišnoj sceni.
Karte se mogu rezervisati putem sajta Novosadskog pozorišta, odnosno na mail [email protected] ili na telefon 021/657 2526.

 

Foto: Novosadsko pozorište

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad