Yunet
 

Kultura

Šesti „Dani američke kulture“ u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. maj 2022. • 14:55 •

Šesti „Dani američke kulture“ u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Nj. E. Kristoferom Hilom, a nakon sastanka, oni su prošetali do murala „Kosa“ i „Mihajlo Pupin“ koji se nalaze u centru grada, a koji su delo nastalo kao deo sadržaja prethodnih „Dana američke kulture“.

Potom su gradonačelnik i ambasador zajedno obišli Kreativni distrikt gde u okviru te manifestacije Amerikanac Gregori Brns vodi radionicu na izradi murala.
 - Za svoju prvu zvaničnu posetu po stupanju na dužnost, ambasador SAD Kristofer Hil izabrao je upravo Novi Sad, a mi smo to iskoristili da održimo radni sastanak i posetimo programe tradicionalnog kulturnog događaja „Dani američke kulture“. U Gradskoj kući smo razgovrali o mnogim temama,  između ostalog i o razmeni iskustava naših umetnika kroz ovakve manifestacije, o privrednom potencijalu grada, ali i Novom Sadu kao univerzitetskom centru. Ove godine je naš gost Gregori Brns, paraolimpijac i vrhunski umetnik, a njegovo delo je oplemenilo zidove u zgradi OPENS-a, učinivši ovaj objekat u Kreativnom distriktu još dinamičnijim i zanimljivijim. Razgovarali smo i o daljoj saradnji Novog Sada i američke ambasade i veoma sam zadovoljan što je naš razgovor bio korektan, pristojan i konstruktivan - rekao je gradonačelnik Vučević i pohvalio još jedan fantastičan mural koji je u okviru te manifestacije nedavno osvanuo na zgradi „Elektrovojvodine“, a to je mural posvećen velikom naučniku Nikoli Tesli.
 Program „Dani američke kulture“ se u kontinuitetu odigrava po šesti put i traje od 23. do 29. maja. Ideja je saradnja umetnika iz Amerike i Srbije, kao i neposredna interakcija sa Novosađanima, ali i međunarodna saradnja i podsticaj mladih i neafirmisanih stvaralaca da javno prezentuju svoje radove.
 Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Nj. E. Kristofer Hil se zahvalio gradonačelniku na dobrodošlici i pohvalio evropski duh kojim odiše Novi Sad.
 - Zajedno smo obišli umetničke kreacije koje su nastale kao proizvod „Dana američke kulture“ prethodnih godina i imam samo reči hvale za kooperaciju umetnika naše dve zemlje. Podržavam praksu grada da stare prostore privodi novoj nameni, dajući im novu svrhu, ali uz poštovanje prema istoriji i uz pogled uprt u budućnost. Novi Sad je grad koji toplo i široko prihvata sve koji u njega dođu i prava je inspiracija za sve ostale – rekao je ambasador Kristofer Hil.
 U okviru ovogodišnjeg programa manifestacije, organizovana je besplatna filmska projekcija američkih komedija u Kulturnom centru, radionica stripa „Tesla za početnike“ u Umetničkoj školi „Bogdan Šuput“, zatim niz stend-ap nastupa, kao i javnih čitanja. Ove godine, izrada murala na temu srpsko-američkog prijateljstva ima za temu lik i delo Nikole Tesle, čiji je autor Vuk Đurić.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad