Yunet
 

Kultura

Ono za čim svi tragamo – izložba „Zverje i paperje“ od 7. juna u Svilari

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. jun 2022. • 12:36 •

Ono za čim svi tragamo – izložba „Zverje i paperje“ od 7. juna u Svilari

Svojevrstan dijalog između osobenih vizija i sveta fantastike u radovima tri vrsna umetnika Vladimira Lalića, Marka Kusmuka i Damjana Kovačevića, konačno će i novosadska publika imati priliku da vidi i otkrije kroz izložbu „Zverje i paperje“ koja će biti otvorena u utorak, 7. juna u Kulturnoj stanici Svilara.

Galerija „Sanjaj“ iz Beograda, baš u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture,  predstavlja grupnu izložbu tri mlada, ali već afirmisana slikara koje povezuju izuzetne crtačke sposobnosti za koje su dobili brojna priznanja,  od kojih je i nagrada Vladimira Veličkovića za crtež. Koncept izložbe, kreativno je delo kustosa galerije „Sanjaj” Sanje Janković.
Kako ističu organizatori, izložba nam otkriva autentične poetike i smele prikaze sastavljene od realnog i nadrealnog, konstrukcije i dekonstrukcije, fizičkog i metafizickog, uznemirujućeg i svesmirujućeg, umetnost ova tri slikara pomaže nam da spoznamo ono za čim svi tragamo.
Slikar Marko Kusmuk kaže da je ova izložba nastala kao nastavak izložbe „Tragači snova“ na kojoj su takođe, njih trojica učestvovala.
„Zapravo nakon prve izložbe ustanovili smo da imamo još toga da kažemo, a ovo se pokazalo kao odlična prilika. Osim odličnog prostora Kulturne stanice Svilara, drago mi je da imamo priliku predstaviti se ne samo novosadskoj publici već svima koji posjećuju ovogodišnju prestonicu kulture. Figuracija i crtež je nešto što nas trojicu povezuje, iako se svaki od nas na sebi svojstven način bavi dekonstrukcijom figurativnog“, istakao je Kusmuk.
Vladimir Lalić je prvi put izlagao u Svilari pre tri godine te ističe zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa novosadskom publikom.
„Nas trojica imamo paralelno razmišljanje o crtežu kao o nekoj bazi slikarstva ali svaki od nas ima neku svoju posebnu poetiku. Posetioci će moći u Svilari da vide jedan zanimljiv skup radova i kako ti radovi zajedno u jednom prostoru dišu. Ovo je treća izložba po redu nas trojice u ovakvom spoju. Veoma nam je važna publika u Novom Sadu, te će ovo biti divna prilika da se ponovo sretnemo“, ističe Lalić i dodaje da je ova izložba postavljena i u Banjaluci a da će sada u Novom Sadu biti postavljen novi set radova.
Izložba „Zverje i paperje“ publika će imati priliku da pogleda u KS Svilara do 16. juna u toku radnog vremena.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad