Yunet
 

Kultura

Evropa mira od 23. do 27. juna u Kreativnom distriktu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. jun 2022. • 15:09 •

Evropa mira  od 23. do 27. juna u Kreativnom distriktu

Različiti umetnički i tribinski programi pokrenuće dijalog domaćih i evropskih mislilaca o potrazi za Evropom mira od 23. do 27. juna u Kreativnom distriktu, koji će tokom ovih pet dana postati svojevrsni Distrikt mira.

Kroz različite stavove, viđenja i sučeljavanja, profesori, naučnici i intelektualci otvoriće pitanja koja se tiču iskustva života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, odnosa društvenih institucija i medija prema pitanju žrtava i politikama pomirenja, ali i brojnih drugih velikih tema. Ovaj program se realizuje u okviru programskog luka „Tvrđava mira” koji se bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje i koji će do 17. jula ugostiti više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Otuda i povod da neki od najrelevantnijih retoričara u Evropi, kao što je politički ekonomista David Adler, poznati evropski politički aktivista Srećko Horvat, psihološkinja i višenagrađivana profesorka sa Univerziteta u Tel Avivu, dr Nurit Shnabel, akademik na Univerzitetu Keele – Masi Noor, književnica i politikološkinja iz Beča Judith Götz, braniteljica ljudskih prava iz Budimpešte Agnes Daróczi, naučnik i profesor sociologije na Univerzitetskom koledžu u Dablinu, Siniša Malešević dođu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.

Kreativni distrikt u nekadašnjoj industrijskoj zoni grada biće prostor za neke od velikih izložbi u okviru „Tvrđave mira”. Na platou Kreativnog distrikta, tik uz šetalište Sunčanog keja, od 23. juna biće postavljen „Medijski lavirint” iz kog je izlaz lak ukoliko dajete tačne odgovore, a koji se kriju u izložbenom delu. Istog dana, na pitanje kako su neevropski umetnici i aktivisti doživeli ideju Evrope i Evropske unije, odgovoriće izložba „Zamišljene granice” na Subinom platou u Limanskom parku. Duž Beogradskog keja, Keja žrtava racije i Sunčanog keja publiku će, od 26. juna, kroz devet punktova voditi neki od najznačajnijih državnika, mislilaca i umetnika prošlog veka, u okviru multimedijalne izložbe „U potrazi za Evropom”.

Tokom pet dana razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, nastupiće četiri originalna i provokativna benda, koji svojim aktivističkim pristupom obrađuju aktuelne socijalne i političke teme. Prvi koncert, 23. juna, rezervisan je za sastav specifičnih, kritički nastrojenih tekstova benda TBF. Muzika koja peva o ljubavi, ali koja je i snažno društveno angažovana, u Distriktu mira čuće se 24. juna jer dolazi sarajevski bend Helem Nejse, dok će bosanskohercegovačka grupa Zoster kroz svoju muziku punu poruka tolerancije, mira i ljubavi održati svoj koncert u subotu 25. juna. Sva tri koncerta počeće u 22.30. Ulaz na događaje u Kreativnom distriktu je slobodan.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad