Yunet
 

Kultura

12. "Novosadsko BIG dečije leto" počinje u nedelju, 26. juna

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. jun 2022. • 11:17 •

12.

U nedelju, 26. juna, počinje 12. po redu "Novosadsko BIG dečije leto", u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad, i trajaće do 26. avgusta, pod sloganom "Panonska simfonija".

Svečano otvaranje naše tradicionalne manifestacije održaće se u nedelju 26.6.2022. u centralnom holu Tržnog centra "BIG" s početkom u 18 časova, a "Novosadsko BIG dečije leto" otvoriće član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Tom prilikom nastupaće i mališani iz hora "Suncokreti" i učenici muzičke škole "Isidor Bajić", kao i glumci Dečijeg kulturnog centra Novi Sad. Paralelno uz nastupe na bini, održavaće se i Bazar kreativnih radionica u okviru kog će se predstaviti organizacije i udruženja koja su naši saradnici na ovogodišnjem 12. "Novosadskom BIG dečijem letu". Tokom predstojeća dva meseca najmlađi Novosađani, uzrasta od četiri do 14 godina, imaće priliku da letnji raspust provedu na zabavan i kreativan način učestvujući na brojnim radionicama i aktivnostima na dvadesetak lokacija u Novom Sadu i okolini.
U skladu sa sloganom "Panonska simfonijeta", naši prijatelji iz brojnih ustanova, udruženja i organizacija kreirali su radionice, pa će tako najmlađi posetioci imati priliku da prave animirane filmove o vojvođanskim heroinama filantropkinjama, aktivistkinjama, umetnicama i naučnicama, saznaće u kojim se sve carstvima Vojvodina nalazila, kakva se hrana može naći na astalima, upoznati običaje koji su se poštovali u Vojvodini prilikom venčavanja, kako su se deca nekad igrala, gde su danas najlepši salaši, kako se koristi đeram, a kako je izgledalo prošetati se korzom. Zaroniće u dubine panonskog mora i otkriti šta rade arheolozi a šta  paleontolozi. Mališani će imati prilike i da se oprobaju u glumi, crtanju, vajanju, modelovanju, raznim sportovima...
Tokom jula, klinci će biti deo Kreativnih kampova koji će biti organizovani u dvorištu KC "Eđšeg" i OŠ "Petefi Šandor", kada će se upoznati sa gradovima kroz koje Dunav prolazi, magičnim svetom biljaka, ali i sa životom uspešnih sportista, odnosno njihovim načinom života, zašto treba voziti bicikl i slično.
Takođe, do kraja jula, u centralnom holu TC "BIG" održavaće se predstave i radionice, svakog utorka i četvrtka, kao i tokom dve subote (9. i 30. jula), od 18 do 20 časova.
Dakle, tokom naredna dva meseca mališani će zaviriti u Muzej Vojvodine, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Gradsku biblioteku, a deo programa su pripremili i Dečiji kulturni centar Novi Sad, ZOC "Adžija", Prijatelji dece Novog Sada, Novosadski kulturno-obrazovni krug, Likovni krug - udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, Studio DOM animacije, Centar za obrazovanje "Happy Spot". Za sportske aktivnosti zaduženi su Kapuera Akademija Novi Sad, Fusion Fitness & Dance Studio, Centar korektivne gimnastike "Kinesis Mix", Kreativni pogon, kao i Adrenalin park "Zemlja čuda".
Ove godine su nam se priključili i Centar za kreativnu edukaciju "Kuća znanja" i Centar za edukaciju i podršku deci, roditeljima i stručnjacima u obrazovanju "Dečija luka".
Za svaku radionicu važno je prijaviti dete na vreme, budući da su kapaciteti ograničeni. Brojevi telefona za prijave se nalaze u knjižici, zajedno sa tačnim terminima održavanja radionica. Programska knjižica će biti podeljena po školama do kraja školske godine, a knjižicu u elekronskoj formi je moguće pronaći i na linku https://www.yumpu.com/xx/document/read/67006957/program-novosadskog-decijeg-leta-12 kao i na našim društvenim mrežama (Facebook - DKCNS -Dečiji kulturni centar Novi Sad; Instagram - dkcnovisad1).

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena