Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba „PARALELE. Temišvar / Novi Sad“ u Galeriji Matice srpske

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. jul 2022. • 21:06 •

Otvorena izložba „PARALELE. Temišvar / Novi Sad“ u Galeriji Matice srpske

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Temišvara Dominikom Fricom, a potom je sa njim svečano otvorio izložbu „PARALELE. Temišvar / Novi Sad“ u Galeriji Matice srpske.

Naime, Novi Sad i Temišvar, koji su još 2005. godine potpisali Povelju o bratimljenju, su 2016. godine osvojili prestižne titule Evropske prestonice kulture, a otuda su se Nacionalni umetnički muzej i Galerija Matice srpske prepoznali kao čuvari nacionalnog umetničkog blaga.
- Sa gradonačelnikom Temišvara sam imao odličan razgovor o onome što nas ubuduće čeka, o osnaživanju saradnje naša dva grada. Upravo je Evropska prestonica kulture još jedan most koji spaja Novi Sad i Temišvar, dva pobratima. U borbi za titulu, međusobno smo se podržavali i pomagali, a simbolično, ta saradnja je danas vidljiva i kroz ovu izložbu u Galeriji Matice srpske. Fantastična postavka  „Paralele“ koju zajednički potpisuju naši kulturni poslenici, potvrda je da je kulturno–institucionalno povezivanje naših gradova najbolja promocija jedinstvenog evropskog kulturnog regiona. Temišvar je najznačajniji kulturno–istorijski centar Srba u Rumuniji, naš grad pobratim i partner u pogledu Evropske prestonice kulture i mi ćemo svim srcem biti uz njega 2023. godine, kada  ponese tu prestižnu titulu-rekao je gradonačelnik Vučević.
Gradonačelnik Temišvara Dominik Fric istakao je da nas kultura zbližava u vrednostima, ali i u razlikama u mišljenju.
- Ona nam pokazuje lepotu, ali nas takođe izaziva da pogledamo ono što možda ne želimo da vidimo. Održava prošlost živom, kritički gleda na sadašnjost i izaziva budućnost. Čestitamo Galeriji Matice srpske na izložbi „Paralele“ posvećenoj umetničkom stvaralaštvu poslednjih sto godina na prostoru istorijskog Banata, kako rumunskog, tako i srpskog. Uveren sam da će mogućnosti za saradnju koje su se pojavile sticanjem titule Evropska prestonica kulture oba grada, značajno ojačati i proširiti most prijateljstva između naših gradova – rekao je gradonačelnik Temišvara Dominik Fric.
U toku ceremonije otvaranja izložbe, autorki Aleksandre Čelovski i Mihaele Irimesku, prisutnima su se obratili i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Nacionalnog umetničkog muzeja Temišvar Filip Petku, direktor Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković i savetnik predsednika Okruga Timiš zadužen za Prestonicu kulture 2023. godine Dan Diakonu.
Realizaciju izložbe koju čini šezdeset umetničkih dela omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, a trajaće do 4. septembra 2022. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad