Yunet
 

Kultura

Porukama mira otvoren EXIT

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. jul 2022. • 12:27 •

Porukama mira otvoren EXIT

Fantastična prva noć pred 42.000 fanova, u kojoj su nastupima dominirali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago, idealno će se nastaviti večeras kada stiže jedno od najvećih imena u istoriji rock'n'rolla. Veliki Nick Cave i njegovi Bad Seeds nastupiće večeras na Glavnoj bini EXIT festivala.

Koncert koji se nestrpljivo čekao pet godina, glasan, besan i bez kočnica, praćen neverovatno vernom vojskom fanova, centralni je muzički događaj drugog dana na Tvrđavi i počinje tačno u 22 časa. Uz Cavea, glavna imena večerašnjeg programa čine Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i neuništivi The Exploited!
Po prvi put EXIT je sinoć imao dve ceremonije otvaranja, od kojih prvu na Pachamama bini od 20 časova, a drugu na Glavnoj u ponoć, uz vatromet. Događaj na Pachamami, nakon emotivnog govora Henry Ammara, obeležili su mladi rusko-ukrajinski par Marija i Ilija koji su nakon poljupca pustili simbolične 22 bele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira, ljubavi i jedinstva simbolično otvorili festival. Usledio je nastup DJ Mosea, jednog od najvećih globalnih imena „svesne" muzike, i u ko-produkciji sa EXIT fondacijom, otkrivanje art instalacije „Yellow submanrine", austrijsko-srpskog umetnika iz Graca Igora Fridriha Petkovića. On je statične stubove nekadašnjeg železničkog mosta na Dunavu, ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je više puta srušen, transformisao u podmornicu iz istoimenog legendarnog strip-filma Beatlesa u daleko vidljiv znak mira.
Umetnik tako, kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezuje nekadašnji umetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih "EXIT" generacija za mirom u Ukrajini i pomirenjem između naroda Ukrajine i Rusije.
Otvarajući dan Exita svojim nastupima pred 42.000 fanova definitivno su osvojili hip hop superzvezdaIggy Azalea, čiji je performans usledio upravo nakonsvečane ceremonije otvaranja posle ponoći, ali i jedan od najpopularnijih DJ-eva na svetu, Afrojack, za vreme čijeg nastupa je Glavna bina bila prepuna fanova koji su sve hitove ispratili plesom, hajpom i sjajnim, festivalskim raspoloženjem. Megapopularna Australijanka, u razgovoru posle nastupa oduševljeno je za publiku izjavila „Wow! Kakva energija!". Na glavnoj bini nastupio je i Jax Jones, koji je rekao da je presrećan i počastvovan što je po drugi put na Exitu, i što mu je mnogobrojna publika uzvratila energijom koju je nastojao da pošalje – "Bila je to savršena harmonija", izjavio je posle nastupa.
Prvo veče festivala na Glavnu binu donelo je inspirisan nastup obožavane Senidah i premijerno izdanje koncepta Back To The Future - dvočasovnog showcase-a u kom je predstavljena fuzija oldschool zvuka hip hop veterana iz regiona i novog, nezaustavljivog trap talasa, a reakcije publike obećavaju svetlu budućnost ovakvom muzičkom konceptu!
Jedan od najvećih festivalskih plesnih podijuma, mts Dance Arenu, prve večeri obeležili su B2B nastupi koje su imali Adam Beyeri Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama' Abdulhadi, kao i Eli Brown i Ilija Đoković, setovi nadolazeće velike techno zvezde Anfise Letyago i Humana Riasa, ali i live nastup Reiniera Zonnevelda,koji je EXIT nazvao jednim od najboljih festivala na svetu!

Danas na Tvrđavu stižu Nick Cave & The Bad Seeds!

Drugog dana na Tvrđavi, Glavnu binu će uz Nicka Cavea i Masked Wolfa, svojim nastupima obeležiti Molchat Doma i Shouse, a obližnja mts Dance Arena će osim trojca Maceo Plex – Honey Dijon – Denis Sulta, biti u znaku i sjajne Brine Knauss. Na Visa Fusion bini će se čuti raznovrsni muzički žanrovi, od hip hopa do trapa i electro popa, uz nastupe Prti Bee Gee-a, Smoke Mardeljana, Marčela, Bojane Vunturišević, Pocket Palme i posebnog Bassivity showcase-a. Explosive bina nastavlja da grmi uz headlinere The Exploited, Misconduct i Discharge. Oaza alternativne elektronike, omiljena i apgrejdovana No Sleep Novi Sad bina na novoj, većoj lokaciji rejvovaće uz parišku underground Possession postavu i glavna imena kao što su Dax J, Hector Oaks, Parfait i Cera Chin. Trap raj, Gang Beats bina dovodi više od deset izvođača, među kojima su i Crni Cerak & Lacku.

Foto: Exit Marko Ristić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad