Yunet
 

Kultura

Produžen rok konkursa Evropske prestonice kulture za Subinu skulpturu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. septembar 2022. • 11:53 •

Produžen rok konkursa Evropske prestonice kulture za Subinu skulpturu

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” produžila je rok za prijavu na Konkurs za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u Srbiji, radi dobijanja što više kvalitetnih rešenja.

Novi rok za prijavu je 27. septembar 2022. godine, najkasnije do 15 časova, a poziv je otvoren za stručnjake i stručnjakinje iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti, čiji će zadatak biti da na kreativan način naprave osvrt na stvaralaštvo velikog umetnika. Novi rok za odgovore na pitanja je 19. septembar.
Skulptura će biti postavljena na Subinom platou, na ulazu u Limanski park, i to kao zajednička inicijativa Fondacije „Mitar Subotić Suba” i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.  
Skulptura će upotpuniti umetnički prostor na Subinom platou, na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.
Više informacija o uslovima prijavljivanja i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu novisad2022.rs, u delu Javni pozivi.
Skulptura će biti postavljena u okviru programskog luka „Druga? Evropa”, kada će i drugi programi biti posvećeni Subi, poput izložbe „Suba soba”, rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom – The Dreambird te koncerta popularne brazilske pevačice Ceu koja je osvojila tri Latin Gremija i bila nominovana za Gremi u kategoriji svetske muzike.
Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupa Haustor i La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.
Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi s događajima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

 

Foto: M. Pudić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena