Yunet
 

Kultura

Novi Sad kod Danubijusa dočekao antički rimski brod iz IV veka

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. septembar 2022. • 20:14 •

Novi Sad kod Danubijusa dočekao antički rimski brod iz IV veka

Novosađani i gosti našeg grada imali su priliku da danas od 16 do 18 časova na platou kod Veslačkog kluba „Danubijus 1885” dočekaju posadu od 24 veslača koji dnevno plove Dunavom oko 40 kilometara u rekonstruisanom antičkom rimskom rečno-morskom ratnom brodu „Danuvija alakris“.

Rimski dunavski brod iz IV veka nove ere rekonstruisan je na potpuno autentičan način, bez korišćenja savremenih alata u Nemačkoj, odakle je zaplovio krajem jula, s namerom da u decembru ove godine stigne do Crnog mora.
Građani su mogli da se fotografišu, razgovaraju sa posadom, isprobaju rimsku odeću i hranu, ali i mobilne aplikacije Muzeja Vojvodine koje za temu imaju upravo antičko nasleđe koje baštini ova ustanova kulture. Ova plovidbena avantura je deo transnacionalnog projekta „Living Danube Limes“ (Živi dunavski limes) koji finansira EU, a uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja, među kojima je 19 univerziteta i državnih i privatnih preduzeća, kao i 27 pridruženih strateških partnera.
Važnost ovog projekta je u osmišljavanju aktivnosti koje će oživeti istoriju, pružajući široki opseg različitih turističkih i obrazovnih proizvoda i na taj način povećati turističku značaj celog podunavskog područja - ističe redovni profesor i rukovodilac projektnog tima sa FTN-a dr Milena Krklješ. - Kao jedan od glavnih ciljeva je nominovanje celokupnog dunavskog limesa za upis na listu Uneskove svetske kulturne baštine. Poseban značaj projekta ima njegova održivost, koja će biti postignuta organizacijom nadnacionalnih klastera muzeja i centara.
Srbiju u ovom projektu predstavljaju Arheološki institut iz Beograda i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku partnera Muzeja Vojvodine, Društva konzervatora Srbije, Tvrđave Golubac i Opštine Veliko Gradište.
Sledeća stanica rimske barke je Beograd, a zatim Ram, pre nego što „Danuvija” isplovi iz Srbije 24. septembra.


Izvor:Dnevnik/ Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena