Yunet
 

Kultura

Koncert dobitnice Gremija, Evelin Gleni, uvod u veliko finale Evropske prestonice kulture

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. septembar 2022. • 10:27 •

Koncert dobitnice Gremija, Evelin Gleni, uvod u veliko finale Evropske prestonice kulture

Koncert svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni i eksperimentalnog muzičara iz Sente, Silarda Mezeija održaće se 9. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova.

Njihov koncert koji predstavlja zanimljiv umetnički spoj, biće uvod u poslednji programski luk Evropske prestonice kulture – Druga? Evropa, a danas je počela prodaja ulaznica.
Ulaznice za koncert biće dostupne od danas, 20. septembra, na celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tiks, kao i na njihovom sajtu. Cena karte iznosi 500 dinara.
Dvostruka dobitnica Gremi nagrade, Evelin Gleni, će nastupiti zajedno sa Silardom Mezeijem, muzičarem i kompozitorom iz Sente koji izvodi i komponuje savremenu improvizovanu muziku, i Polar Kvartetom koji čine: Silard Mezei – viola, Bogdan Ranković – klarinet, bas klarinet, alto i tenor saksofon , Ivan Burka – vibrafon, marimba, perkusije i Ervin Malina - kontrabas. Pre improvizacije sa Silardom Mezeijem, Evelin će izvesti i delo "Komad za ples" kompozitora Džejmsa Kijana, koje je komponovano baš za nju.
Evelin Gleni i Silard Mezei su 2018. godine snimili album improvizovane muzike pod nazivom „The Core-tet Project“ sa još dva vrsna improvizatora Džonom Hemersamom i Majklom Džeferijem Stivensom. Ovo će biti njihovo prvo zajedničko izvođenje pred publikom u sklopu projekta „Kreativne ambasade i ambasadori” čiji je upravo cilj povezivanje velikih svetskih zvezda sa umetnicima iz Srbije.

Jedinstvena inkluzivna radionica sa Evelin Gleni

Nesvakidašnja inkluzivna radionica „Oseti zvuk“, koju vodi svetski poznata perkusionistkinja Evelin Gleni, održaće se 8. oktobra u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ sa početkom od 11 časova. Radionica je namenjena muzičarima, nastavnicima muzike, plesačima, defektolozima, aktivistima i svima koji se aktivno bave muzikom i inkluzijom. Pored osnovnih muzičkih znanja o perkusijama, cilj radionice je i da učesnicima pomogne da prepoznaju i razviju svoje potencijale, unaprede alate za korišćenje muzike u kreiranju inkluzije i da pruži drugačiji pristup umetnosti. Trajanje radionice je 90 minuta i održaće se na engleskom jeziku, uz prevod na srpski znakovni jezik.
Evelin Gleni je gluva od svoje dvanaeste godine i nastupa bosonoga, kako bi celim svojim telom osetila muziku. Poznata je i po održavanju perkusionističkih radionica. Njena misija je naučiti svet da zaista sluša i da pruži drugačiju perspektivu doživljaja muzike.
Programski luk Druga? Evropa biće veliko finale Evropske prestonice kulture koji će od 7. oktobra do 27. novembra pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovesti do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.
Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

 

Foto: EPK 2022 promo

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad