Yunet
 

Kultura

Počinje „Druga?Evropa” – kruna Evropske prestonice kulture kroz kulturu drugačijeg

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. oktobar 2022. • 12:50 •

Počinje „Druga?Evropa” – kruna Evropske prestonice kulture kroz kulturu drugačijeg

Veliko finale Evropske prestonice kulture, od 7. oktobra do 27. novembra, ogleda se u poslednjem programskom luku „Druga?Evropa” koji se bavi preispitivanjem dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti, a u okviru kojeg će neki od glavnih programa doneti inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, predstaviti strip u novim formama te upoznati publiku sa bogatstvom alternativnih, manjinskih, avangardnih žanrova, jezika i izraza, uz više od 430 umetnika iz čak 38 različitih zemalja.

„Sumnja, strepnja, čak bih rekao i predrasuda su pratili Novi Sad od procesa kandidature, pa sve do statusa jedna od najboljih EPK. Baš zato, sve što je drugačije, nedovoljno istaknuto, alternativno i nezavisno pripremali smo za kraj. I umesto upitnika „da li je ovo druga Evropa?”, nudimo vam usklik „Ove programe ne smem propustiti!”, istakao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.
Neki od glavnih programa donose inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, pa će tako „Drugu? Evropu” otvoriti koncert perkusionistikinje Evelin Gleni koja je gluva od 12. godine, kao i nastup energičnog bečkog orkestra Black Page Orchestra, ali i izložba „Uroš Predić za sve” koja će biti otvorena 7. oktobra u Galeriji Matice sprske, a čiji partneri su uzorne evropske muzejske ustanove po pitanju pristupačnosti – Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu.
„Kroz projekat Uroš Predić za sve, prvenstveno će izložba biti prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio-opisima na izložbi. Takođe, izložbu prati katalog na Brajevom pismu, kao i audio-zapis teksta kataloga. Najmlađima će delo i lik Uroša Predića biti približeni kroz novi edukativni program, dok će za mlade biti organizovane radionice stripa, kao i poseban program za osobe trećeg doba. Projekat Uroš Predić za sve podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art”, istakla je upravnica GMS, Tijana Palkovljević Bugarski.
„Druga? Evropa” će jedan važan segment posvetiti stripu, tako da će se u Novom Sadu okupiti najznačajniji strip crtači, poigravajući se sa ovom vrstom umetnosti i predstavljajući njene nove forme od 21. do 30. oktobra u Distriktu. U tom periodu, strip će biti vizuelni jezik izložbe posvećene sekundarnim skupljačima otpada i najsiromašnijem sloju našeg društva, a njihove priče predstaviće strip umetnici iz Ljubljane, Praga, Amsterdama, Pančeva i Novog Sada. Takođe, izložba o istoriji stripa u Jugoslaviji i Srbiji predočiće posetiocima koliko je naša zemlja bila i ostala plodno tle devete umetnosti. Tim povodom, pozorišna adaptacija prve strip heroine Cat Claw, nastale iz pera Baneta Kerca, a u režiji čuvenog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta, doživeće svoja prva izvođenja u Pozorištu mladih, i to uz primenu inovativne digitalne scenografije.
„Vizuelno, ovo je pozorišni prikaz serije stripova koju je Kerac smestio u bankrotiranu asfaltnu džunglu Njujorka 1980-ih. U scenariju, koji je napisan na engleskom, ali kasnije preveden na srpski, akcenat je na stripovskoj ikonografiji koja se bavi „većim od života“ negativcima inspirisanim akcionim filmovima”, kaže reditelj Majkl Helmerhorst.
Najvažniji romski umetnici i umetnice današnjice, među kojima su Zoran Tairović, albanski umetnik Sead Kazanxhiu, zatim Nihad Nino Pušija i britanska umetnica Delaine La Bas, pod kustoskim vođenjem Vladana Jeremića, pozvani su da predstave svoj rad kroz izložbu Sa druge strane slike, dok će mladi Romi izvesti mjuzikl Moj glas putuje. Uz to, Evropska prestonica kulture daće svojevrstan omaž jednom od najvećih novosadskih umetnika koji je bio ispred svog vremena, Mitru Subotiću Subi. Akcenat je stavljen na izložbu „Suba soba”, rimejk njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom – The Dreambird, a tim povodom prisustvovaćemo i koncertu popularne brazilske pevačice Céu, dobitnice tri Latino Gremija, koja je nominovana i za Gremi u kategoriji svetske muzike.
„Sav materijal koji bude izložen u Suba sobi, on zapravo čini postavku jedne buduće stalne postavke za koju se nadam da ćemo uspeti da obezbedimo prostor, jer to Novi Sad treba da ima – prikaz, opus jednog velikog umetnika koji ovde nije dovoljno priznat, koliko je u Brazilu i Evropi. Mislim da to što ostaje nakon je vrlo značajno, jer naš grad treba da dobije takav jedan sadržaj“, istakla je autorka projekta, Branka Parlić.
Između ostalih, u okviru „Druge?Evrope“ publika će uživati u World music festivalu koji će ugostiti svetske umetnike kao što je duo iz Irana i Turske Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan, kao i sastav Bab L’ Bluz, ali i u brojnim drugim programima.
Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad