Yunet
 

Kultura

Posađen kesten u čast Danila Kiša

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. oktobar 2022. • 14:46 •

Posađen kesten u čast Danila Kiša

U neposrednoj blizini mesta u Ćirpanovoj ulici u Novom Sadu, na kom se nalazila kuća iz koje osmogodišnji Danilo Kiš gledao kako njegovog oca Eduarda odvode u novosadsku raciju, danas je posađeno stablo kestena.

Na dan piščeve smrti, kesten glavni simbol njegovih sećanja i njegovih dela, posadili su Udruženje građana "Dunavska sonata" i JKP "Gradsko zelenilo".
- Danas smo na simboličan način obeležili 33 godine od piščeve smrti i 52 godine od izlaska iz štampe zbirke priča "Rani jadi".Upravo na ovom mestu gde se sada nalazimo, bio je arteški bunar koji Kiš pominje u Ranim jadima, a na samo nekoliko koraka odavde bila je dečija soba iz koje su Kiš i njegova sestra posmatrali kako njegovog oca Eduarda odvode u raciju. Nalazimo se zapravo u ulici kestenova iz Kišovih dela. I mi danas, sadnjom kestanovog drveta, na simboličan način velikog srpskog i svetskog pisca, koji je šest puta bio nominovan za Nobelovu nagradu, vraćamo kući - rekla je Milica Trifunov, presednica UG "Dunavska sonata".
Današnja Ćirpanova ulica do Drugog svetskog rata zvala se Bemova ulica i u njoj je Danilo Kiš živeo od svoje druge do osme godine. Svoje detinjstvo, obeleženo ratom i stradanjem oca, opisao je u zbirci priča Rani jadi, a koje se odvijaju u Novom Sadu.
- Ovom sadnjom kestena u čast Danila Kiša, JKP Gradsko zelenilo na najlepši način najavljuje sezonu sadnje na teritoriji grada. Rado učestvujemo u inicijativama udruženja, preduzeća i građana i promovišemo vrednosti Novog Sada – rekla je Danijela Andrić iz JKP Gradskog zelenilo.
Sadnja kestena u čast Danila Kiša deo je projekta Jesenja sonata koje Dunavska sonata realizuje uz podršku gradske uprave za kulturu, a na interesantne načine podsetiće javnost  na još dva velikana srpske književnosti koji su stvarali u Novom Sadu – Aleksandra Tišmu i Milorada Pavića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad