Yunet
 

Kultura

Nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra otvoren 42. Nomus

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 20. oktobar 2022. • 21:24 •

Nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra otvoren 42. Nomus

Nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra, uz umetničko vođstvo proslavljenog violiniste i koncert majstora Gordana Nikolića i uglednu belgijsku violončelistkinju Selin Flamen, svečano je otvoren 42. Međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2022“.

Prve večeri Nomusa, publika je imala priliku da uživa u vrhunskoj izvedbi dela M.A. Šarpantjea, H. Bibera, F. Mendelsona i J. Bramsa, a prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.
- Umetnost i kultura čine da i u najizazovnijim vremenima zadržimo nadu i veru. Ovo izdanje Nomusa okupilo je najbolje evropske i svetske muzičare u nastojanju da u prvi plan istakne najviše ljudske vrednosti koje nas spajaju i povezuju, te da nas podseti na to da humanost i međusobno uvažavanje jesu jedini ispravan put u svakoj situaciji. Pred nama su dani vrhunske muzike i zahvaljujući tome Novi Sad će do 27. oktobra sijati posebnim sjajem, ponosno se predstavljajući kao Evropska prestonica kulture. Da nismo imali programe kao što je Nomus, da nismo pokazali jedan otvoren pristup kulturi i težnju da je učinimo faktorom koji doprinosi boljitku cele zajednice, ne bismo ni osvojili tu najvažniju titulu u oblasti kulture u Evropi. Čestitam ljudima iz Muzičke omladine Novog Sada što su još jednom pokazali zbog čega se naš grad visoko kotira, u našoj zemlji i šire, kada govorimo o predstavljanju umetničke muzike – naglasio je Dalibor Rožić.
Tokom osam dana ovogodišnjeg Nomusa, Novi Sad će poželeti dobrodošlicu uglednim ansamblima i solistima iz naše zemlje, Španije, Italije, Nemačke, Brazila, Austrije, Velike Britanije, Belgije i Tunisa. Nomus će ponuditi publici i bogato orkestarsko i profinjeno kamerno muziciranje, ali i tri drugačija programa scenske i savremene „world“ muzike. Programi će se odvijati u Sinagogi i u Srpskom narodnom pozorištu.
Detaljne informacije o programu Nomusa dostupne su na sledećem linku https://www.muzickaomladina.org/nomus/
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad