Yunet
 

Kultura

Izložba radova umetnika iz Vladivostoka „Srpske beleške“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. novembar 2022. • 14:46 •

Izložba radova umetnika iz Vladivostoka „Srpske beleške“

Izložba Igora Obuhova je slikarstvo i reč u 20 priča-beležaka.

Izložba „Vlad i Vostok” poznatog primorskog umetnika Igora Obuhova predstavljena je 2021. godine u Gradskoj kući u Subotici, galeriji Istorijskog arhiva grada Novog Sada, u kulturnim centrima u Kikindi i Novom Bečeju i u Ruskom domu u Beogradu.
Obuhov je tokom boravka u Srbiji učestvovao na likovnoj koloniji u Požarevcu, posetio Srebrno jezero, crkvu Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, Kalemegdansku i Petrovaradinsku tvrđavu, upoznao se sa gastronomijom ovog kraja. Svako od ovih mesta inspirisalo ga je na manje sižejne skice koje je po povratku u Vladivostok preobrazio u upečatljive slike zajedničkog naziva „Srpske beleške“.
Izložba „Srpske beleške“ predstavljena je 5. maja 2022. godine u Umetničkoj galeriji „Central“ u Vladivostoku.
Izložbu sada očekuje put od Vladivostoka do Beograda dug 11 hiljada kilometara.
Koliko je Srbija dirnula dušu ovog primorskog umetnika, kako je autor doživeo istorijska mesta u Srbiji i viševekovno srpsko-rusko bratstvo, saznajte na otvaranju izložbe u ponedeljak, 14. novembra u 16 časova.
*Igor Obuhov je primorski umetnik, profesor na katedri za slikarstvo i crtanje Dalekoistočnog državnog instituta umetnosti, dopisni član Međunarodne akademije kulture i umetnosti, član međunarodnog komiteta “Asian Art Association“.

 

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad