Yunet
 

Kultura

Decembarski Zmajdani lepih reči

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. novembar 2022. • 10:06 •

Decembarski Zmajdani lepih reči

Decembarski Zmajdani lepih reči, jedinstveni po konceptu, promovišu dramsku literaturu za decu, pozorišnu igru uz uvođenje inovativnih elemenata u lutkarsko i monodramsko tumačenje, kao i multimedijalne umetničke programe.

Višednevna manifestacija Zmajevih dečjih igara održaće se u Novom Sadu od 1. do 10. decembra ove godine, a obuhvatiće niz programskih dešavanja. Neka od njih su: 31. Festival monodrame za decu, pozorišne, likovne i poetske radionice za decu i mlade, razgovori o dramskoj umetnosti, promocije novih knjiga, izložbe ilustracija i digitalnih otisaka, svečanost “Zmajev dan”, u okviru koje se na dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, dodeljuju Nagrada “Rade Obrenović”, autoru najboljeg romana za decu i mlade u 2022. i Nagrade “Sigridrug” za tekst i glumačko izvođenje, pobednicima takmičarskog dela 31. Festivala monodrame za decu Zmajevih dečjih igara.
Podržavajući umetničke impulse i kreativni potencijal umetnika, projekat Decembarski Zmajdani lepih reči realizuje se u kontinuitetu pune tri decenije, što je potvrda kvaliteta inicijalne ideje i umetničkom razvoju manifestacije. Programi Zmajdana će i tokom ovogodišnjeg izdanja okupiti veliki broj saradnika i učesnika – decu i mlade svih uzrasta, profesore i studente akademija i fakulteta umetnosti, visokih strukovnih škola, predavače, glumce, književnike, dramaturge, kompozitore, scenografe, producente, bibliotekare, novinare, pedagoge.
Decembarske Zmajdane lepih reči podržavaju Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Privredna komora Vojvodine, BB Minakva, Delicious Food doo. 31. Festival monodrame za decu  se održava uz podršku Grada Novog Sada - Gradske uprave za kulturu i društveno odgovornih kompanija.
Vizuali i kompletan program ovogodišnjih Zmajdana i 31. Festivala monodrame za decu Zmajevih dečjih igara je u prilogu.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad