Yunet
 

Kultura

Novi Sad jedini grad koji u Novu godinu ulazi sa tri nesvakidašnje izložbe

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. decembar 2022. • 15:13 •

Novi Sad jedini grad koji u Novu godinu ulazi sa tri nesvakidašnje izložbe

Zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedini grad koji će u Novu godinu ući sa čak tri nesvakidašnje izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga – Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom.

Nove prakse razvijene na polju novomedijskih umetnosti, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, omogućile su da Doček u Novom Sadu 31. decembra bude poseban doživljaj i drugačije vizuelno iskustvo te će tako na tri lokacije blistavi umovi nauke i njihovo stvaralaštvo ponovo zasijati kroz umetnost.

Mileva i Milutin – simboli početka i završnice Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl „Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz „Vreme i vaseljenu” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 800 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena „Mileva”.
Ulaz na obe izložbe 31. decembra je besplatan, ali su neophodne prijave. Više informacija o načinu prijave i terminima možete pronaći na sajtu docekns.rs
„One čine jedno delo, zaokruženo u inspiraciji koju sam našao u ova dva velika uma, ali ostavljam prostor za dalje istraživanje. I Mileva će, kao i Vreme i vaseljena, biti interaktivna multimedijalna postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Unutrašnju arhitekturu prostora sam dizajnirao tako da će moći da primi kompoziciju koja na ubedljiv način prikazuje priču inspirisanu blistavim umom Mileve Marić. S namerom u potpunosti ukidam spoljašnje svetlo i gradim svetlosne celine u koje upisujem reči, crteže, animacije, scenografske elemente… Ovo umetničko delo svakako nije klasična dokumentarna linearna izložba koje smo navikli da gledamo u našim muzejima”, rekao je autor obe izložbe, umetnik dr Dušan Jovović.

Tesla – svetlosna galerija

Novi Sad je u 2022. godinu ušao, a nju će i zaokružiti, Tesla svetlosnom galerijom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Kroz nesvakidašnje svetlosne instalacije barokni dragulj Novog Sada, koji datira iz 17. veka, postaće tako jedinstveni ambijent za ulazak u 2023. godinu, što se pokazalo odličnim rešenjem prošlog 31. decembra, kada je Doček u Novom Sadu prvi put posle nekoliko decenija izmešten sa glavnog gradskog trga.  Na Tesla svetlosnoj galeriji radiće samostalni umetnici među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, izabran za Artdeks-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, umetnik Dejan Stojkov, zatim Dorijan Kolundžija, koji je na čelu studija za nove medije „Galerija 12” čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, ali i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.
„Za Doček 31. decembra čeka vas jedan vizuelni spektakl. Mi ćemo raditi na 3D mapingu Beogradske kapije, uz stvaranje jednog audio-vizuelnog prostora koji će obuhvatiti sve što se nalazi oko Beogradske kapije kako bismo rasvetom i video-mapingom svima približili i upotpunili vizuelno iskustvo u pratnji muzičkog programa koji će se dešavati to veče”, rekli su umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić.

Muzički program 31. decembra u Novom Sadu

Novosađani i njihovi gosti će u novu 2023. godinu ući  uz čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnike BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenika berlinskih klubova, di-džeja Biesmansa, jednog od najvećih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i uz čuvene domaće alternativne bendove Repetitor, Obojeni program, Monohrom i druge.
Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.
 

 

Foto: EPK V. Veličković
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad