Yunet
 

Kultura

Izložba „Slika grada“ seli se iz SULUV-a u kulturne stanice

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. januar 2023. • 17:07 •

Izložba „Slika grada“ seli se iz SULUV-a u kulturne stanice

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić obišao je danas izložbu „Slika grada“ koja je postavljena u Galeriji SULUV-a do 20. januara, a potom nastavlja svoj izlagački put kroz Mrežu kulturnih stanica, započinjući ga u Kulturnoj stanici „Kovilj“ 24. januara 2023. godine.

Ovu izložbu realizuju udruženja Multimedijalni centar „Led Art“ i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Koncept je da se kroz saradnju dva udruženja, na osnovu podrške Gradske uprave za kulturu, sprovede Javni poziv za otkup umetničkih dela sa ciljem da se podstakne savremena umetnička produkcija i kreira nova kolekcija umetničkih radova aktivnih stvaralaca sa teritorije Grada Novog Sada. Prvi konkurs, izložba „Slika grada“ realizovan je u kategoriji crteža na papiru, a autori su imali punu slobodu da u svojoj poetici iskažu doživljaj prostora u kome žive i stvaraju.
-Trajna kolekcija umetničkih radova koja će biti formirana u narednim godinama i postavljena u nekoj od javnih ustanova u Novom Sadu biće na raspolaganju najširoj javnosti. Do tada, putujući kroz Mrežu kulturnih stanica, učiniće savremenu umetničku praksu dostupnu zaista svima - ne samo onima koji žive ili dolaze namenski do centra grada, već i stanovnicima svih delova Novog Sada. To je jedan od osnovnih razloga postojanja Mreže kulturnih stanica i ovaj projekat, u okviru kojeg će najviši dometi savremene umetničke prakse u Novom Sadu biti predstavljeni i stanovnicima prigradskih naselja je od neprocenjivog značaja – rekao je Dalibor Rožić.
Jedno od osnovnih polazišta Strategije kulturnog razvoja Grada Novog Sada je decentralizacija umetničkih sadržaja i njihova dostupnost svima, a mogućnost da učenici i meštani Kovilja, uz stručno vođenje vide i dožive reprezentativna dela savremene umetničke prakse Novog Sada, najbolji su konkretan izraz ovih strateških opredeljenja.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad