Yunet
 

Kultura

Saradnja dva teatra u Novi Sad dovela Revizora

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. januar 2023. • 11:30 •

Saradnja dva teatra u Novi Sad dovela Revizora

Kako izgleda život u vremenu provizornosti i privremenosti, u vremenu konstantnog v.d. stanja u kojem nam je život determinisan iščekivanjem da ta privremenost prođe, dok se istovremeno navikavamo na nju?

Sinoć, u Pozorište mladih premijerno je stigao Revizor, reditelja Petra Jovanovića koji je pred punom salom demonstrirao život koji je kao svojevrsni limbo, vakuum, a njegovi junaci kao da su zaglavljeni u nekom vremenom, ali svakako je slika i prilika onoga što svi živimo.
Komedija Nikolaja Gogolja „Revizor” nastala je u koprodukciji dva novosadska teatra – Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih, a direktorski dvojac procenio je odmah da bi ova, prva ovakva saradnja ova dva teatra, mogla da probudi neke, do sada neotkrivene umetničke potencijale dve pozorišne kuće i označi početak rađanja - za glumce i publiku - uzbudljivog umetničkog dela.
„Posle Novosadskog pozorišta sa kojim smo imali dve koprodukcije, realizovali smo Revizora sa Pozorištem mladih. Iako nije tako često da dva teatra iz istog grada rade zajedno, mislim da će to u nekom momentu postati pravilo i nužnost i to iz preke potrebe da se razmenjuju i umetničke, glumačke energije i pogledi na pozorište generalno”, istakao je direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.
Sa tim se slaže i direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović koji dodaje da je ovaj poduhvat pravo osveženje i sasvim prirodna stvar.
„Moram priznati, da svi mi, kao učesnici u toku procesa rada na predstavi Revizor, nismo ni obraćali pažnju na to, ko je iz kog pozorišta, da li će raditi tehničar iz SNP-a ili iz Pozorišta mladih, šta je čiji zadatak i slično. A, čekalo se na to 90 godina. Otuda ovu važnu predstavu i ovaj trenutak, s pravom nazivamo istorijskim”, istakao je Nestorović.
Mi smo se toliko navikli na to čekanje, da smo se u strahu od promene, u maniru Štokholmskog sindroma, srodili sa stanjem te privremenosti i zapravo priželjkujemo da se ništa ne promeni, jer ako bi ikada i došlo do neke promene, pitanje je da li bismo umeli da živimo u tome.
Reditelj Petar Jovanović ocenio je da s distance od skoro 200 godina prepoznajemo identične modele ponašanja, kao i da smo i dalje „ista životinjska vrsta“ koja smo bili tada.
„Mi smo zaglavljeni u paralelnom vremenu, nije nam jasno u kojem vremenu živimo: zaglavljeni smo u prošlosti, a budućnost nam neminovno dolazi. Revizori su zaposeli sve, bez nade da se mogu istrebiti. Korupcija je zacementirana kao način dolaska do višeg položaja, naročito do onog koji određenoj osobi po njenom znanju i sposobnostima ne pripada. Korupcija je definitivno ključna reč ovog vremena. U nju tonemo sve dublje i dublje, i pitanje je kako će se rešiti ta civilizacijska enigma današnjice“, istakao je Jovanović.
Glumačku ekipu „Revizora“ čine Darko Radojević, Strahinja Bojović, Tijana Maksimović Bošnjak, Emilija Milosavljević, Ervin Hadžimurtezić, Jovana Stipić Radošević, Marija Radovanov, Marko Savković, Danilo Milovanović i Aleksandar Milković.
Prva repriza predstave najavljena je za 7. februar, u Pozorištu mladih.

 

Foto: SNP Marija Erdelji


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad