Yunet
 

Kultura

Još jedna uspešna godina za Galeriju Matice srpske

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 22. januar 2024. • 14:39 •

Još jedna uspešna godina za Galeriju Matice srpske

Za Galeriju Matice srpske 2023. predstavlja još jednu veoma uspešnu godinu. U godini kada je Galerija Matice srpske zaokružila obeležavanje 175 godina postojanja, beležimo izuzetne rezultate i uspehe. Realizovano je 11 izložbi u zemlji i inostranstvu, objavljeno je 9 publikacija, a programe i izložbe Galerije posetilo je preko 100.000 posetilaca. Zato je 2023. bila veoma dinamična, raznovrsna i bogata. Završili smo jednu epohu i na temeljima svega postignutog započinjemo novu fazu u razvoju ustanove koja nas vodi ka narednoj velikoj godišnjici.
Godinu smo započeli sa dve izložbe: Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti, koja je otvorena u oktobru i Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske, koja je otvorena u septembru u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, a koju smo potom predstavili u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku povodom programa prve nacionalne prestonice kulture. Takođe, u Kulturnom centru Srbije u Parizu publika je imala priliku da uživa u izložbi Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza, nakon čega smo ovu izložbu predstavili i ovdašnjoj publici od marta do maja prethodne godine. Leto je bilo obeleženo izložbom Poklon-zbirka Dragiše Brašovana, nakon koje su u našem prostoru otvorene dve velike izložbe od izuzetnog značaja: Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja i Pomorišac – Vasa Pomorišac, kojom smo zaokružili obeležavanje jubileja 175 godina od osnivanja. Tokom cele godine, kolektiv GMS je aktivno radio na formiranju nove stalne postavke.
Realizovali smo brojna gostovanja u našoj zemlji, ali i inostranstvu. Atraktivna izložba Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz, koja je nastala u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, predstavljena je u Gradskom muzeju Sombor i Muzeju marginalne i naivne umetnosti u Jagodini. Izložbu U slavu svetlosti. Jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavili smo u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ na Kosovu i Metohiji, dok smo u Ogranku SANU u Novom Sadu realizovali izložbu Konjović iz kolekcije Galerije Matice srpske. Na proleće smo obeležili jubilej 50 godina od osnivanja Kulturnog centra Srbije u Parizu izložbom Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata koja je realizovana u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, a izložba Paralele. Temišvar / Novi Sad otvorena je u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru u godini obeležavanja Evorpske prestonice kulture – Temišvar 2023.

Sve navedene izložbene aktivnosti bile su propraćene izdavačkom delatnošću o čemu svedoči 9 publikacija.
Najznačajnija jubilarna publikacija Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske promovisana je u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci i Budimpešti, u zgradi Tekelijanuma kao mestu osnivanja Galerije 1847. godine. U okviru obeležavanja jubileja, priredili smo publikaciju (Re)konzervacije kojom smo predstavili rad konzervatorskog odeljenja u proteklih 25 godina, dok smo publikacijom Dvadeset godina odrastanja uz umetnost predstavili bogati rad sa publikom – decom i mladima kao novu aktivnost započetu tokom poslednje dve i po decenije.
Uz programske aktivnosti, kontinuirano se odvijao i rad na popunjavanju, obradi i zaštiti umetničke kolekcije, kao i na unapređenju uslova čuvanja muzejskih predmeta i njihovoj digitalizaciji. Tokom 2023. umetnički fond je upotpunjen sa ukupno 226 muzejskih predmeta, a konzervirano i restaurirano je preko 80 umetničkih dela.
O rezultatima i postignutom uspehu govore brojna priznanja koja su tokom godine uručena kako Galeriji, tako i njenim stručnjacima. Dr Tijani Palkovljević Bugarski, upravnici Galerije Matice srpske, Nj. E. Gospodin Kristijan Ebner, ambasador Republike Austrije u Srbiji, dodelio je Zlatno odlikovanje za zasluge Republike Austrije, što predstavlja jednu od najznačajnijih priznanja u 2023. godini.
Na kraju, rad Galerije ne bi bio vidljiv i uspešan, da nije bilo velikog angažmana novinara i medijskih kuća. Zahvljujući aktivnoj prisutnosti u medijima i brojnim kampanjama na društvenim mrežama Galerija Matice srpske je ostvarila veliku pokrivenost sa čak 2.653 medijska priloga objavljenih tokom čitave godine.

 

Foto: GMS

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena