Yunet
 

Kultura

„Kada zakon zaćuti” – izložba posvećena advokatima stradalim u Novosadskoj raciji

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. januar 2024. • 17:07 •

„Kada zakon zaćuti” – izložba posvećena advokatima stradalim u Novosadskoj raciji

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je u Kulturnom centru grada otvaranju dokumentarne izložbe „Kada zakon zaćuti“: Zaboravljena svedočanstva o stradanju advokata tokom januarskog Pogroma 1942. godine. Nju su zajednički realizovali Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Arhiv Vojvodine i Kulturni centar Grada Novog Sada, a Novosađani će moći da je pogledaju do sredine narednog meseca, na Tribini mladih, svakog dana od 9 ujutru do 21 čas.

 

– Ova izložba je deo kulture sećanja na tragične momente iz istorije Drugog svetskog rata. Njoj je prošle godine u ovo vreme, prethodila još jedna slična, rekao bih po opštoj tematici, koja je tada govorila o stradanju lekara tokom Pogroma 1942. godine. Prema svedočenjima iz tog vremena, okupator je pored lekara, sistematski pristupio eliminaciji i ubijanju sveštenika, učitelja, političara, trgovaca i drugih kategorija stanovništva koji su spadali u intelektualne elite društva. Ovoga puta, tema izložbe jeste stradanje uvaženih pravnika tog vremena. Pod simboličnim nazivom „Kada zakon zaćuti“ autori su pokušali i uspeli, da nam putovanjem kroz vreme približe zaboravljena svedočanstva o njihovom stradanju. Porazna statistika govori da je u periodu od Badnjeg dana do 28. janura na prostoru Šajkaške, Novog Sada i Bečeja ubijeno čak 34 pravnika, a tokom rata, na području Vojvodine, ubijeno je ukupno 132 advokata i 57 advokatskih pripravnika. To su sve nenadoknadivi gubici za Srbe, Jevreje i pravničku struku, ali i naš narod u celini – rekao je Milan Đurić i pozvao sve građane da dođu i pogledaju, ali i da dožive i osete tu izložbu u Kulturnom centru grada.

 

Prisutnima su se obratili i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, pomoćnik direktora KCNS Sunčica Marković, kao i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev koji je rekao da, prema istraživanju istoričara, Pogrom nije bio nasumično ubijanje već smišljena politika fizičke eliminacije obrazovanijih delova društva.

 

– Mi kao oganizatori ove izložbe, vođeni tom činjenicom, u kontinuitetu radimo na individualizaciji žrtava januarskog pogroma. Naredna izložba biće posvećena ženama stradalim u Pogromu 1942. godine – rekao je Petar Đurđev.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena