Yunet
 

Kultura

Milan Đurić: Lana Zorjan nastupa 20. februara u Gradskoj kući u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. januar 2024. • 12:55 •

Milan Đurić: Lana Zorjan nastupa 20. februara u Gradskoj kući u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je u Gradskoj kući violinistkinju Lanu Zorjan, dobitnicu najznačajnijeg priznanja u svetu klasične muzike „Discovery Award 2024“ i tom prilikom najavio nastup mlade violinistkinje u Gradskoj kući 20. februara.

Đurić je istakao da je Lana Zorjan aktivna već 11 godina sa preko 60 nagrada i da su je do ostvarenih rezultata doveli trud, rad i talenat. „Mi kao grad smo i do sada podržavali njen rad i naravno, nastavićemo to da radimo. Nju je nominovala Lihtenštajn akademija posebnih talenata, ne možete sami da nominujete i prva je iz Srbije koja je osvojila nagradu“ kazao je Đurić. Nagrada se dodeljuje samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina iz celog sveta, bez obzira na instrument. Osim Novosađanke, bilo je 375 drugih prijava.

Prema rečima Lane Zorjan, očekuje je koncert u Valensiji 12. aprila kada će primiti nagradu, ali i poseta Italiji. „Što se tiče rada, dnevno vežbam 6 sati, nekad i više. Radim koliko smatram da je potrebno, koliko želim da pređem, koliko da vežbam… Kontinuitet i rad su najvažniji za sticanje tehnike“ rekla je Zorjan. Mlada violinistkinja je studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi čuvenog Stefana Milenkovića. „Lanu znam već tri godine i video sam progresiju i viziju svega onoga što ona želi da postane. Ona tu viziju živi svaki dan, njen život je posvećen tome, ali i život njene familije. To je bitna komponenta za bilo kakav uspeh, da imate plodno tlo“ kazao je Milenković. Na koncertu u Valensiji, gde će sa simfonijskim orkestrom izvesti Ravelovog „Cigana“ u sali koja prima dve hiljade ljudi, direktan prenos radiće Deutsche Welle.

 

FOTO: Tanjug, Gordana Jović Atlagić (STF)

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena