Yunet
 

Kultura

Veliki uspeh premijera opere „Rinaldo“ u Novom Sadu i Beogradu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. februar 2024. • 11:30 •

Veliki uspeh premijera opere „Rinaldo“ u Novom Sadu i Beogradu

Premijere opere „Rinaldo“ Georga Fridriha Hendla u Beogradu i u Novom Sadu 30. i 31. januara, koje su izvedene pred punim salama Jevrejskog kulturnog centra u Beogradu i Novosadske sinagoge, demonstrirale su ne samo besprekoran kvalitet izvođenja već i nesmanjen interes publike za baroknu operu, saopštila je Nova beogradska opera.

Premijere su izvedene u okviru 22. Beogradske Barokne Akademije, a u koorganizaciji Studija za ranu muziku, Nove Beogradske Opere i Roši festa, koji je upravo završen.

Reditelj ove opere je Sreten Manojlović, orkestrom na istorijskim instrumentima je dirigovao čembalista Predrag Gosta, a solo pevače pripremao je, pored Goste, i britanski kontratenor Nikolas Klepton.

Koncertmajstor orkestra i mentor za gudače bio je Britanski barokni violinista Ejdrijan Baterfild.

Aleksa Jevtić, mladi srpski bariton koji trenutno studira i živi u Austriji, je u ulozi Argantea, kako u Beogradu tako i u Novom Sadu, pokazao ne samo vokalne sposobnosti u ariji „Sibilar gli angui d’Aletto“, već i glumačku superiornost, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je interpretacija arije „Cara sposa“ Sofije Romanove iz Rusije bila prodorna i emotivna, dok je „Or la tromba“ izvedena sa izuzetnom strašću i tehničkom preciznošću.

Silvija Rađen Kumar (Hrvatska), tumačeći ulogu Almirene u Beogradu, pružila je nezaboravnu interpretaciju arije „Lascia ch’io pianga“, dok se Italijan Leo Capiteli u ulozi Gofreda u Novom Sadu istakao izuzetnim i snažnim kontratenorskim glasom.

Koncertmajstor Ejdrijan Baterfild, nepogrešivo je vodio orkestar kroz ovu kompleksnu partituru, navedeno je u saopštenju.

Beogradska Barokna Akademija, koja je održana po 22. put, predstavlja jedinstvenu platformu za edukaciju mladih pevača i instrumentalista u interpretaciji muzike XVII i XVIII veka.

Osnovana 2013. godine, Akademija je kroz 22 majstorske radionice ugostila mnoge priznate strane i domaće stručnjake, dajući značajan doprinos ne samo edukaciji mladih umetnika, već i promociji barokne muzike u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

 

Foto: Nova Beogradska opera

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena