Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba 16. Međunarodne likovne kolonije – Kulturno nasleđe na platnu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. april 2024. • 14:14 •

Otvorena izložba 16. Međunarodne likovne kolonije – Kulturno nasleđe na platnu

IZLOŽBA slika, nastalih na tradicionalnoj, 16. po redu likovnoj koloniji „Tamburica fest 2023“, na temu Etnomuzikologija i likovnost a u selekciji dr Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske, otvorena je u „Muzeju Tamburica festa“. Predstavljeno je 13 novih radova koji su dopunili fundus „tamburaške galerije“, pa sada broji 172 dela umetnika iz zemlje i inostranstva.
Jedinstveni prikaz likovnog stvaralaštva otvorili su dr Jovan Pejčić, osnivač najboljeg festivala etno muzike u Evropi i dr Danilo Vuksanović, selektor.
– Šesnaesti saziv Likovne kolonije „Tamburica festa“ činili su Goran Vuksanović iz Trebinja, Vicko Buktenica sa Šolte, Vlado Njaradi iz Vrbasa, Uglješa Colić i Jovana Popović iz Sremskih Karlovaca i Miloš Vujanović, Milena Cvetković, Sonja Boruš, Stanko Rodić, Dušan Savković Dukati i Milenko Jović iz Novog Sada. Oni su potvrdili da su plemneniti zvuci tambure veoma pogodni za brojne interpretacije i likovne komentare. Stare note i stihovi upućuju slikare na emotivne statuse i karakteristične narative, nakon čega nastaju dela nadahnuta kulturnim nasleđem naročite vrednosti- istakao je dr Vuksanović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena