Yunet
 

Kultura

Galerija Matice srpske 18. maja proslavlja Međunarodni dan muzeja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. maj 2024. • 16:09 •

Galerija Matice srpske 18. maja proslavlja Međunarodni dan muzeja

Galerija Matice srpske (GMS) saopštila je danas besplatan program kojim će 18. maja (10:00-24:00) proslaviti Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja.

Iz GMS su podsetili da je Međunarodni dan muzeja ustanovila organizacija ICOM (International Council of Museum) s idejom da kao globalna platforma služi za promociju uloge muzeja.

„Ovogodišnja tema ‘Muzeji za obrazovanje i istraživanje’ naglašava upravo značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumevanje“, istaknuto je u saopštenju.

Kako je najavljeno, od 11:00 u Kreativnoj radionici „Noć u muzeju“ deca će se sa muzejskim edukatorima prošetati mračim prostorom Galerije i uz pomoć baterijskih lampi tražiti slike, a u 13:00 je promocija knjige „Dvadeset godina odrastanja uz umetnost“.

Na programu od 16:00 je Dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja, a u 17:00 je porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura „Na talasima umetnosti“.

Kako je najavljeno, u 18:00 je „Otvoreni konzervatorski atelje“, u kome će posetioci imati priliku da zavire u njihov konzervatorski atelje, dok im se od 19:00 pruža prilika da zavir u svečane salone galerije, koji nose imena po Teodoru Pavloviću, sekretaru Matice srpske (1837–1854) i Leposavi Šelmić, upravnici GMS (1988–2002), a često nisu otvoreni za javnost.

„Izložba ‘Inspirisani Francuskom’ (20:00) pokazuje nam na koji način su srpski umetnici doživeli Francusku. Kao nezaobilazan deo tzv. joie de vivre-a ili „radosti života“ jeste bilo i ostalo vino, a posebno šampanjac, u kojem uživaju i dan danas svi posetioci ove zemlje“, navedeno je u saopštenju.

Iz GMS su najavili za 22:00 program „Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet“.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena