Yunet
 

Kultura

Maja Gojković otvorila izložbu „Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 17. maj 2024. • 21:46 •

Maja Gojković otvorila izložbu „Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca“

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je večeras u Muzeju Vojvodine izložbu „Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca“ – posvećenu delu koje svojom autentičnošću predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju.

Povod za izložbu je povratak slike „Blagoveštenski sabor 1861. godine u Sremskim Karlovcima“ nakon tri decenije od kada je ukradeno 1993. godine iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu, depandansa Muzeja Vojvodine.

„Kao neko ko je kao ministar u Vladi Republike Srbije od samog početka bio uključen u akciju vraćanja ovog dela, mogu da kažem da sam ponosna na to što smo zajedničkim radom više državnih organa, nakon skoro tri decenije, uspeli da vratimo u zemlju ovo delo neprocenjive vrednosti“, izjavila je predsednica Gojković ocenivši da je ovo veliki dan i za Muzej Vojvodine i za čitavu kulturu Srbije.

Ovo delo, kako je navela predsednica Gojković, pored svoje umetničke vrednosti, predstavlja autentično svedočanstvo i podsetnik na jedan od najvažnijih događaja u životu Srba na tlu carske Austrije i potonje Austrougarske monarhije.

Prema njenim rečima, Blagoveštenski sabor bio je poslednji pokušaj organizovanog delovanja protiv bečkog dvora, nikada voljnog da izađe u susret zahtevima Srba iz Bačke, Baranje, Srema i Banata.

„Na tom crkveno-narodnom saboru bili su prisutni gotovo svi važni predstavnici srpske kulture, nauke, inteligencije, sveštenstva i naroda sa prostora austrijskog carstva. Umesto tražene političko-teritorijalne autonomije, Srbi su tada morali da prihvate samo crkvenu autonomiju, ali su ovaj sabor, kao i Majska skupština pre njega, bili uvod i snažan podsticaj za borbu za prisajedinjenje Kraljevini Srbiji“, rekla je predsednica Gojković.

Ona je poručila da je država ovom i drugim akcijama vraćanja našeg kulturnog blaga u zemlju jasno iskazala brigu za naše celokupno kulturno nasleđe.

„Ovo je jedna od stožernih tačaka nacionalnog i kulturnog identiteta koja predstavlja nemerljivo bogatstvo za državu i društvo“, istakla je Gojkovićeva.

Na otvaranju izložbe obratili su se i direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac i istoričar umetnosti prof. dr Igor Borozan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena