Yunet
 

Naslovna

Dobrovoljna akcija čišćenja Bećarca

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. septembar 2022. • 14:46 •

Dobrovoljna akcija čišćenja Bećarca

Povodom Svetskog dana čišćenja, Eu info point Novi Sad, Novosadski volonterski servis, Eko kurir, JCI Srbija i OPENS organizuju združenu akciju čišćenja omiljene novosadske “divlje” plaže Bećarac.

Tim povodom pozivaju sve zainteresovane građane da im se pridruže 17. Septembra od 10 do 13 sati da zajedno učine ovaj potez obale Dunava lepšim i čistijim za sve sugrađane i da skrenu pažnju na to da moramo voditi računa o našoj okolini i boriti se za bolju i zdraviju životnu sredinu.
Svetski dan čišćenja jedan je od najvećih građanskih pokreta našeg vremena, koji ujedinjuje 191 državu širom sveta za čistiju planetu. Tog dana, volonteri i partneri širom sveta okupljaju se čisteći smecće i pogrešno upravljani otpad sa naših plaža, reka, šuma i ulica.
Nepravilno odlaganje otpada i divlje deponije narušavaju kvalitet vazduha emitovanjem gasova koji doprinose efektu staklene bašte, a mogu dospeti i do voda koje kontaminiraju zemljište i podzemne vode organskim jedinjenjima.
Zato ovom akcijom organizatori žele da ukažu na to zašto je važno da pravilno odlažemo otpad.
Mesto okupljanja za sve koji žele da učestvuju u akciji je Bici Oaza između Keja i Filozofskog fakulteta u 9:30.
Organizatori obezbeđuju alate za rad - metle, ašove, lopate, grablje, rukavice, džakove, ali i hranu i piće za učesnike.
Od 2018. godine, Svetski dan čišćenja okupio je milione ljudi. U 2018, 17,6 miliona i 2019, 21,2 miliona heroja životne sredine pridružilo se epskom 36-satnom zelenom talasu čišćenja širom sveta – počevši od Novog Zelanda i putujući širom sveta pre nego što se završi na Havajima.
Svetski dan čišćenja koristi moć ljudi širom sveta da postignu neverovatne stvari udruživanjem.
Njegova lepota leži u saradnji, izgradnji mostova između različitih zajednica, uključujući sve nivoe društva – od građana preko korporacija, do zvaničnih institucija.
Akciju je podržala JKP Čistoća Novi Sad.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena