Yunet
 

Politika

Predsednik Srbije položio zakletvu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 31. maj 2022. • 11:39 •

Predsednik Srbije položio zakletvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred poslanicima u parlamentu, čime je otpočeo njegov drugi predsednički mandat.

Po ulasku u skupštinsku salu, predsednik Vučić pozdravljen je dugim aplauzom.

Vučić je, držeći desnu ruku na Ustavu Sbrije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi, izgovorio tekst zakletve:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon toga, potpisao je tekst zakletve, a poslanici i gosti pozdravili su ga aplauzom.

Zatim je usledila himna Srbije "Bože pravde".

Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve

Vučić se nakon polaganja zakletve obratio poslanicima, članovima Vlade i drugim zvanicama.

Poručio je da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama.

Poručio je da će prioritet biti "mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad".

"Srbija jeste i biće upravo ono i samo ono što mi od nje napravimo", rekao je Vučić parafrazirajući Marka Aurelija.

U Srbiji nema ni antizapadnog ni rusofobnog ponašanja

Vučić je rekao da se svet pred našim očima dramatično menja na dnevnom nivou, nikad više i nikad brže, pri čemu je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

Rusija je, kaže, želela prekid zapadne meke moće i širenje NATO-a, Kina nije želela nedodirljivost Zapada bez uticaja drugih, a Zapad je želeo da očuva sopstvene interese.

Napadom na Ukrajinu je pogaženo javno pravo, ali je to činjeno i desetinama puta do sada, a ključni protagonisti su neretko bile i zapadne sile, mi ovde to na najbolji način možemo da potvrdimo, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija napadnuta 1999. bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, a da pritom naša zemlja nije okupirala nijednu drugu.

"Naša zemlja je i dalje napadana uprkos rezoluciji i postojanju pravnog poretka i i dalje nam otimaju deo naše teritorije tvrdeći da su u pravu", rekao je predsednik.

Kaže da je ponosan na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa principima međunarodnog javnog prava.

"U Srbiji nema ni antizapadanog ni rusofobnog ponašanja. Šekspir, Dostojevsku, Gete i Hemingvej su dobrodošli u Srbiji i možemo biti na to ponosni", poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug, RTS

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena