Yunet
 

Politika

Vučević: Nedvosmisleno stremimo ka EU, ali i naša pozicija mora biti uvažena

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. jun 2022. • 13:51 •

Vučević: Nedvosmisleno stremimo ka EU, ali i naša pozicija mora biti uvažena

„Na konferenciji "Evropska unija kao strateški izbor - iskustva Srbije i Rumunije" analizirao sam iskustvo Srbije u procesu evrointegracija

i izneo sa čime se sve susrećemo na tom putu“, navodi se na Instagram nalogu gradonačelnika Novog Sada Miloš Vučevića.

„Objasnio sam koliko je teška pozicija Srbije, a složićete se da joj nikad nije bilo lako, počev od pitanja granica - početkom '90-ih imali smo princip da su granice SFRJ promenljive, a granice republika članica nepromenljive. Onda smo '98, '99. čuli princip da su granice jedne republike promenljive - i to je Srbija. Onda smo čuli princip gde su granice onog što neko zove Republika Kosovo isto tako nepromenljive, da ne postoji mogućnost dogovora oko teritorije Kosova i Metohije. Zatim je usledio princip da BiH treba da se centralizuje a Srbija decentralizuje. I veoma je teška pozicija Srbije u svim ovim raznim i različitim principima. Zato sam istakao da nama treba ravnopravniji položaj. Teško je i da ne povežemo pitanje sankcija Rusiji i sutra možda nekoj drugoj članici Saveta bezbednosti sa pitanjem Kosova i Metohije.

Govoreći u ime svoje zemlje, objasnio sam da smo mi jasno osudili sve što se dešava u Ukrajini i podvukli da priznajemo teritorijalni integritet Ukrajine. Ali pitam se šta je sa našim teritorijalnim integritetom? Neko je otvorio Pandorinu kutiju '98. i '99, pa 2008, ali pošto je u maloj Srbiji na vetrovitom Balkanu, onda će to brzo biti zatvoreno. Evropska unija je najveći čuvar mira u Evropi od Drugog svetskog rata, to je njen najveći uspeh, ako izuzmemo i kulturu, ekonomske benefite. Mi nedvosmisleno stremimo ka njoj jer je ona krov uspeha Evrope, ali naša pozicija mora biti uvažena”, naveo je Vučević na svom nalogu.

Foto:  facebook.com/milosvucevicsns

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad