Yunet
 

Politika

Nastavljena sednica, na dnevnom redu izbor rukovodstva

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. avgust 2022. • 11:34 •

Nastavljena sednica, na dnevnom redu izbor rukovodstva

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas oko 10 sati, a na njoj će biti izabrano novo rukovodstvo parlamenta.

Seddnici prisustvuje 197 narodnih poslanika.
Na dnevnom redu je i izbor predsednika Narodne skupštine, a za tu funkciju najveća parlamentarna stranka - SNS predložila je dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića.
Takođe, na konstitutivnoj sednici biće izabrani i potpredsednici parlamenta, imenovan generalni sekretar, izbrani članovi radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsednickih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.
Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko S SP-a Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodnom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.
Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci - SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.
Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.
Prema Poslovniku, sednicom predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa izborne liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".
Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je juče, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.
Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".
Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".
Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

U novom sazivu parlamenta 15 poslaničkih grupa

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa.
Najveća je poslanička grupa SNS, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", a nju će voditi Milenko Jovanov, dok će njegova zamenica biti Marina Raguš.
Poslaničku grupu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije" vodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Ðorđe Milićević.
Formirana je i poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, Sindikat Sloga, PŽ", koju će voditi Marinika Tepić, a njen zamenik će biti Pavle Grbović.
Šef poslaničke grupe "Nada - Novi DS S - POKS" biće Miloš Jovanović, a njegov zamenik Vojislav Mihailović.
Poslanički klub Narodne stranke vodiće Miroslav Aleksić, kojeg će menjati Stefan Jovanović.
Milica Đurđević Stamenkovski vodiće poslaničku grupu Zavetnici, a menjaće je poslanik Nikola Dragićević.
Poslaničku grupu Demokratske stranke vodiće Zoran Lutovac, a njegova zamenika biće Dragana Rakić.
Dragan Marković biće šef poslanika Jedinstvene Srbije, a njega će menjati Života Starčević.
Formirana je u poslanička grupa "Moramo - Zajedno" koju će voditi Nebojša Zelenović, a menjaće ga Aleksandar Jovanović.
Poslaničku grupu Socijaldemokratske partije Srbije vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac, dok će poslanički klub "PUPS - solidarnost i pravda" voditi Stefan Krkobabić, a njegov zamenik će biti Milorad Hadži Stošić.
U skupštini je formirana i poslanička grupa "Srpski pokret Dveri - patriotski blok", čiji će šef biti Boško Obradović, a njegov zamenik Ivan Kostić.
U novom sazivu parlamenta, jedan klub činiće poslanici manjinskih lista "Zajedno za Vojvodinu", SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", koju će voditi Aleksandar Olenik, a menjaće ga Enis Imamović.
Poslaničku grupu "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo" vodiće Radomir Lazović, a menjaće ga poslanica Biljana Ðorđević.
Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara biće Balint Pastor, a njegova zamenika biće Elvira Kovač.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Jadranka Ilić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena