Yunet
 

Politika

Vučević: Vraćanje vojnog roka nema veze sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. februar 2024. • 09:18 •

Vučević: Vraćanje vojnog roka nema veze sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da se događa erozija odbrambenog sistema i da Republika Srbija godišnje izgubi 60.000 onih koji zbog godina života i starosti izlaze iz rezervnog sastava vojske, a dobije samo 1.500 novih pripadnika. Pitanje je koja država to može da izdrži, rekao je Vučević i istakao da vraćanje vojnog roka nije u vezi sa dešavanjima na KiM.

Komentarišući najnovije odluke prištine, ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da moramo pogledati ceo paket mera koje sprovodi Priština.

„Stvaraju se nemogući uslovi na KiM, od upada u institucije, kidnapovanja, hapšenja, pa sve do toga da se hapse zdravstveni radnici i onemogućava elementarno pružanje zdravstvene pomoći srpskom narodu na KiM“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, tome dodajemo i napad na ekonomsku bezbednost, ukidanje platnog prometa u dinarima, što je Kurtijeva poruka Srbima da nemaju šta da traže na KiM.

Istakao je da je Beograd u stalnim diplomatskim aktivnostima, da je kasno sinoć održan sastanak sa Kvintom, a da se danas nastavljaju razgovori.

„Ne ostaje ništa drugo nego da se borimo za opstanak našeg naroda na KiM. Naše crvene linije su iste, i voleo bih da ih nikada ne pređu. Bolje da se razgovara, da se politički traže rešenja, nego da se uključi drugi deo države u rešavanje problema.“, kaže Vučević.

Dodaje da je neophodno pokazati mudrost i napomenuo da Albanci prave istorijsku grešku time što se iživljavaju na srpskom narodu.

„Njihov cilj je da na KiM ne bude Srba, ili da budu minoirna grupa. Sada nema ambulante, jer sad je ta ambulanta valjda ‘teroristička ćelija’. Dinar je najveći problem, kao da ne postoje druge teškoće“, napominje ministar odbrane.

Za razumevanje situacije, kaže, mora da se pogleda ceo paket Prištine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena