Yunet
 

Poljoprivreda

Puštanjem 1.400 kilograma šaranske mlađi u Srbobranu počela ovogodišnja akcija poribljavanja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. decembar 2022. • 17:10 •

Puštanjem 1.400 kilograma šaranske mlađi u Srbobranu počela ovogodišnja akcija poribljavanja

Puštanjem čak 1.400 kilograma mlađi, odnosno, 7.000 jedinki jednogodišnjeg šarana, danas je na kanalu DTD u Srbobranu počela ovogodišnja redovna akcija poribljavanja JVP „Vode Vojvodine“.

Ovo je ujedno i rekordna količina riblje mlađi kojom je poribljena jedna lokacija. Akciji poribljavanja prisustvovali su direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački, nadležni inspektor i predstavnici Udruženja sportskih ribolovaca „Bačka 2017“ iz Srbobrana.
„Nalazimo se u Srbobranu na jednoj prelepoj lokaciji, rekao bih i jedinstvenoj u Srbiji, gde u samom centru opštine možete da se bavite sportskim ribolovom, a drugu godinu za redom ovde poribljavamo. Ovo je i jedna od 13 lokacija u pokrajini koju pokrivamo sa našim monitoring centrom, sa fiksnom kamerom koja se nalazi ispod mosta i čitavo područje je 24 sata pod monitoringom. U planu je da postavimo još 10 takvih kamera i dvadesetak mobilnih, koje su postavljene sakrivene da bismo ribokradicama ušli u trag i sprečili nelegalan ribolov“, izjavio je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.
On se zahvalio kompaniji „Telekom Srbija“ koja je uložila velike napore da pokrije te lokacije mobilnom mrežom, ali i rečnoj policiji na pomoći da se stane na put ribokradicama, što je već rezultiralo sa smanjenjem nelegalnog izlova ribe.  
Kružević je naglasio da je JVP „Vode Vojvodine“ ušlo ove godine u velike investicije na teritoriji Srbobrana i najavio da će naredne godine biti formiran prvi punkt, gde će građani moći da se informišu o zaduženju za naknadu za navodnjavanje, dobiju sve potvrde koje izdaje preduzeće i kupe ribolovnu dozvolu.
Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački naveo je da je obala kanala ispod mosta u Srbobranu izuzetno atraktivna među ribolovcima. On je istakao da na teritoriji Srbobrana u toku izuzetno važan projekat spajanja kanala DTD i reke Krivaje, koji će omogućiti navodnjavanje za 6.000 hektara obradivog zemljišta, ali i obezbediti više vode u koritu i samim tim dati novi život Krivaji.
U okviru redovnog godišnjeg programa poribljavanja, u narednim danima na ukupno 23 lokacije biće pušteno 18.500 kilograma riblje mlađi, odnosno, 92.500 jedinki autohtone vrste jednogodišnjeg vretenastog šarana u ribolovne vode kojima upravlja JVP „Vode Vojvodine“ - kanale Hidrosistema DTD, deo Dunava, Krivaju i zaštićena prirodna dobra Jegričku i Beljansku baru. Sve lokacije na kojima će biti sprovedeno poribljavanje u narednom periodu češće će kontrolisati ribočuvari.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena