Yunet
 

Poljoprivreda

Gradonačelnik prisustvovao otvaranju  91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. maj 2024. • 16:18 •

Gradonačelnik prisustvovao otvaranju  91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju 91. Među narodnog poljoprivrednog sajma koji se održava od 18. do 23. maja, u Novom Sadu.

– Ja bih upravo iz pozicije običnog čoveka, novosađanina da istaknem taj značaj Sajma. Da spomenem Đulu Hajoša inicijatora osnivanja Novosadskog sajma od pre 101 godine koji je pisao i govorio da u Novom Sadu trebamo da imamo sajam po ugledu na druge velike gradove. Tu svakako treba ubrojiti i Đorđa Radojčina, srpskog poljoprivrednog inženjera rodom iz Vukovara koji je u mnogome dorineo nastanku sajma stočarstva. Da spomenem na ovom mestu velikog našeg gradonačelnika Novog Sada doktora Branislava Borotu za čijeg mandata održan prvi međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu 1931 godine koji je i sam u mnogome doprineo realizaciji ove manifestacije. I ne samo to, za njegovog mandata reformisana je gradska uprava, izvedeni obimni komunalni radovi, podignuto više javnih zgrada i škola, ali najznačajniji beše drumsko pešački most kojim je povezao Novi Sad i Petrovaradin.Trebamo dragi prijatelji da se spominjemo sa zahvalnošću svima onima koji su sebe i svoj rad ugradili u naš Novi Sad. I sa ovog mesta hoću da se zahvalim i našem premijeru Milošu Vučeviću što je sebe ugradio u Novi Sad, a meni ostavio veliko delo da sledim ona dostignuća koja su činili i on i mnogi njegovi veliki prethodnici- rekao je gradonačelnik.

Manifestaciju je otvorio Premijer Republike Srbije Miloš Vučević koji je istakao da sajam čine ljudi i njihova energija.

– Poljoprivreda je duboko ukorenjena u ekonomiji Srbije, iznosi oko 10 odsto, što je više od evropskog proseka. To potvrđuje koliko je ta grana poljoprivrede bitna za sveukupnu ekonomiju Srbije. Kada pričamo o poljoprivredi, direktno pričamo i o bezbednosti, ona je direktna kopča sa nacionalnom bezbednosti. Mi smo zahvaljujući našoj bezbednosti uspeli da izdržimo sve izazove u teškom periodu kada smo bili izloženi sankcijama i ratovima- rekao je Vučević i dodao da je zamolio evropskog komesara da razume osetljivu poziciju srpskih farmera posebno u procesu evrointegracija.

U okviru ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili i generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, i komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena