Yunet
 

Poljoprivreda

Predsednica Gojković: Podrška agraru među najvišim prioritetima Pokrajinske vlade

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. maj 2024. • 12:53 •

Predsednica Gojković: Podrška agraru među najvišim prioritetima Pokrajinske vlade

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković prisustvovala je danas otvaranju 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji je ove godine okupio preko 1.200 izlagača iz više od 40 zemalja, istakavši da je podrška sektoru agrara među najvišim prioritetima nove Pokrajinske vlade.

Međunarodni poljoprivredni sajam otvorio je predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, a na svečanosti su se obratili i komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

Predsednica Gojković rekla je da su ukupna ulaganja Pokrajinske vlade u oblast agrara u proteklih osam godina iznosila 18 milijardi dinara, dok je pre deset godina budžet namenjen poljoprivredi bio za 50 odsto manji nego danas, što, kako je ocenila, jasno pokazuje koliko je ova oblast važna za Pokrajinsku vladu.

Tom prilikom, ona je podsetila na to da je Pokrajinska vlada, između ostalog, uvela niz konkursnih linija za domaće poljoprivrednike, sa posebnim akcentom na ženama kao nosiocima gazdinstava i mladima koji žele da ostanu na selu i bave se proizvodnjom hrane.

Znatna sredstva su, prema njenim rečima, uložena i u modernizaciju protivgradnih sistema, kao i za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, a preduzete su i mere u cilju revitalizacije stočarske proizvodnje.

Kako je navela predsednica Gojković, Poljoprivredni sajam je i dalje nezaobilazno mesto okupljanja svih koji žive od poljoprivrede i koji su na nju oslonjeni, jer se na njemu mogu videti sva modernizacija i noviteti iz agrara i prehrambene industrije, ali i uspostaviti novi kontakti.

„Na ovom sajmu je tokom prethodnih decenija prikazivan ne samo uspešan razvoj i rast naše poljoprivrede, već se i na verodostojan način odavde slala najlepša slika Novog Sada i Srbije“, izjavila je Gojkovićeva.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da je Vlada proteklih godina uložila mnogo u oblast agrara, ocenivši da je budžet za poljoprivredu drastično uvećan.

„Važna stvar je to što je partner ovogodišnjeg sajma Evropska unija, jer je to prilika da se pokaže šta sve ona donosi na korist građanima, da se govori o stvarima koje menjaju život nabolje“, naveo je premijer Vučević.

Komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da ova priredba ima izuzetnu vrednost jer je prilika za susret inovacija i razmenu znanja.

„Mi svi zavisimo od agrara, a danas se ovaj sektor suočava sa rastućim pritiscima jer mora da se prilagođava i odgovara na klimatske promene i izazove sa kojima se suočavaju globalni sistemi hrane. Naše partnerstvo traje dugi niz godina i zajedno radimo na tome da Srbija pripremi sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja i da bude deo EU “, izjavio je Vojčehovski.

Međunarodni poljoprivredni sajam održava se do 23. maja na Novosadskom sajmu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena