Yunet
 

Privreda

Izvršena isplata II minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. avgust 2021. • 13:43 •

Izvršena isplata II minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je izvršena II isplata subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

“Isplaćena je još jedna od mera pomoći države ugostiteljsko-turističkom sektoru koji je najviše pogođen pandemijom. Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojali smo da zadržimo zaposlene u turizmu, čije nam je znanje i iskustvo preko potrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora. Važno je napomenuti da su podaci o oporavku turizma u Srbiji ohrabrujući, sa 4.6 miliona noćenja u Srbiji zaključno sa julom, što je skoro 50% noćenja od svih ostvarenih noćenja u rekordnoj 2019. godini i porastom dolaska stranih turista za 270% u protekla dva meseca”, izjavila je Matić.

Za meru podrške ugostiteljsko-turističkom sektoru, danas je isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca. Sredstva u okviru ove mere pomoći dodeljena su u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad