Yunet
 

Privreda

Šest miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 17. decembar 2021. • 12:08 •

Šest miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u Novom Sadu

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa članom Gradskog veća za privredu Miloradom Radojevićem uručio je danas, u Gradskoj kući, ugovore preduzetnicama sa teritorije Grada Novog Sada koje su na ovogodišnjem javnom konkursu ostvarile pravo na bespovratna podsticajna sredstva za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.

Grad je ugovore zaključio sa 23 preduzetnice iz različitih branši, a ukupno je dodeljeno šest miliona dinara za unapređivanje njihovog poslovanja. Javni konkurs je realizovan u okviru projekta Grada Novog Sada ''Afirmacija ženskog inovacionog preduzetništva na teritoriji Novog Sada“, a sredstva za njegovu realizaciju obezbeđena su putem Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.
Pozdravljajući prisutne, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić je ukazao na to da  neke od prepreka na poslovnom putu više pogađaju žene i da je njima otežan pristup finansijskim sredstvima, zbog nemogućnosti obezbeđivanja hipoteke, budući da žene najčešće nisu vlasnice nekretnina.
-Grad Novi Sad je učinio mnogo da bi, pre svega barijera nedostatka finansijskih sredstava bila prevaziđena. Od 2016 jedina smo lokalna samouprava u državi koja je krenula sa merom podrške samozapošljavanju žena. Do sada je za ovu meru izdvojeno 60 miliona dinara, a 280 Novosađanki je započelo sopstveni biznis. Kako bi im pomogao da opstanu, Grad je 2018. godine, u saradnji sa Kabinetom ministra Popovića pokrenuo i projekat podrške ženskom inovacionom preduzetništvu. Kroz taj projekat, žene preduzetnice čije firme postoje duže od dve godine imaju mogućnost da unaprede svoje proizvode, usluge ili poslovne procese. Do sada su 133 preduzetnice dobile bespovratna sredstva za kupovinu opreme, softvera i uvođenje sistema kvaliteta, a za tu namenu izdvojeno je 39 miliona dinara – izjavio je Milan Đurić čestitajući preduzetnicama i pozvao da nastave da učestvuju na konkursima, jer je razvijen sektor mikro, malih i srednjih preduzeća zajednički interes celokupnog društva.
U ime preduzetnica obratila se direktorica firme „Kopering konsalting“ Mirjana Pejčić. Ona se zahvalila Gradu na podršci ženskom preduzetništvu i istakla da im sredstva koja su dobile mnogo znače i da će doprineti unapređenju i razvoju njihovog poslovanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad