Yunet
 

Privreda

UBM gradi fabriku kod Šida, investicija vredna 24 miliona €

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. mart 2022. • 09:25 •

UBM gradi fabriku kod Šida, investicija vredna 24 miliona € Foto: Tanjug

U Adaševcima kod Šida, mađarska kompanija UBM počinje danas izgradnju fabrike stočne hrane, investicije vredne više od 24 miliona evra, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta.

Investicija će se odvijati u razvojnom parku od 20 hektara industrijskog parka opštine Šid - Adaševci, koji ima povoljan geografski položaj za snabdevanje tržišta visokokvalitetnim krmnim smešama i prehrambenim dodacima za životinje.
Najsavremenije, automatizovano postrojenje za mešanje sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 200.000 tona i 30 tona na sat moći će da zadovolji potražnju za krmnim smešama bez GMO, u rinfuzi i u vrećama, za sve tri životinjske vrste.
U fabrici, pored pogona za mešanje, nalaziće se i sušara za zrno od 20t/sat, osam silosa za skladištenje žitarica kapaciteta 2.500 tona, magacin sirovina i gotovih proizvoda od 3.450 kvadratnih metara.
Rad postrojenja će se snabdevati iz 26 ćelija za sirovine (za žitarice 20 ćelija i šest ćelija za brašnaste komponente), 20 kontejnera za gotove proizvode, stočnu hranu i rinfuzu i šest ćelija koje snabdevaju sisteme za pakovanje.
Uz fabriku će se graditi i poslovna zgrada od 540 kvadratnih metara u kojoj će se, pored kancelarije i društvenih prostorija, nalaziti laboratorija i centar za obuku.
Ukupan budžet ove investicije je 24.424.000 evra, od kojih je 13.740.000 evra pogon za mešanje stočne hrane, a 10.684.000 evra za uređenje zemljišta, dodatne objekte, razvoj infrastrukture i projektovanje.
Investicioni program podržava Vlada Mađarske u iznosu od 2,3 milijarde forinti (6,3 miliona evra), dok Vlada Srbije obezbeđuje 2,5 miliona evra.Investiciju će izvršiti UBM Feed d.o.o sa sedištem u Beogradu.
UBM grupa je na mađarskom tržištu vodeća kompanija za proizvodnju stočne hrane, koja je u potpunom mađarskom vlasništvu. Bavi se proizvodnjom i distribucijom stočne hrane, kao i trgovinom sirovina za proizvodnju iste.
Osim na mađarskom tržištu stočne hrane, svoje proizvode izvozi u još 8-10 zemalja.
Prihod grupacije je u 2021. godini iznosio 188 milijardi forinti (515 miliona evra), što je veoma značajan iznos u sektoru poljoprivrede.
UBM grupa ima 430 zaposlenih u oblastima proizvodnje, trgovine, servisa, računovodstva i korporativnog upavljanja.

 

 Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad