Yunet
 

Privreda

Otvorena fabrika guma Toyo Tire u Inđiji

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. decembar 2022. • 11:50 •

Otvorena fabrika guma Toyo Tire u Inđiji

Japanska kompanija guma Toyo Tire otvorila je danas novu fabriku u Inđiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio da će to biti najbolja fabrika te kompanije u svetu, kao i da Toyo želi da nastavi da investira u Inđiji.

Vučić je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa predstavnicima Toyo Tire i tokom obilaska novih pogona preneo novinarima da su mu rekli da žele još da investiraju u Inđiji.
"Ovo smo sanjali pre dve godine kada je počela gradnja fabrike. To će biti najveći izvoznik iz Srbje", rekao je Vučić.
Naveo je i da su mu predstavnici kompanije rekli da je otvaranje te fabrike samo početak i da hoće još da investiraju u nove pogone.
"Oni bi hteli opet ovde, a ja bih hteo na nekom drugom mestu, biće borba", rekao je Vučić u šali.
Predsednik je naglasio da će dolazak kompanije Toyo Tire puno značiti za Srbiju i načito Inđiju i okolna mesta.
Otvaranju fabrike u industrijskoj zoni Severoistok prisustvuju generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata, pokrajinski premijer Igor Mirović, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.
Japanski Toyo Tire je najavio da će se u fabrici guma u Inđiji na proizvodnoj liniji naći brendovi T Toyo Tire i Nitto.
Izvoz kompanije Toyo, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u Inđiji 15. decembra 2020. godine, biće na nivou od 240 miliona evra, i biće jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije.
Reč je o investiciji u vrednodsti od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiji.
Toyo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma.
Predstavnici kompanije su, na početku radova, najavili da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.
Očekuje se da će fabrika godišnje proizvoditi pet do 10 miliona guma premijum klase.
Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu.
Ova fabrika je prva grinfild investicija japanske korporacije Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi.
U Inđiji će biti centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje, za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike, saopšila je japanska kompanija.
U postrojenju u Inđiji, kako je navedeno, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine.
Korporacija Toyo Tire jedan je od vodećih svetskih proizvođača guma više od 70 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto-delova, kao i skoro 13.000 zaposlenih širom sveta.
Proizvodna linija obuhvata brendove Toyo Tires i Nitto, poznate po izvanrednim karakteristikama i kvalitetu, koji čine 85 odsto ukupne prodaje korporacije Toyo Tire, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Rade Prelić

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena