Yunet
 

Privreda

Vesić: Radićemo potpuno novu prugu Vrbas - Sombor

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. januar 2023. • 11:58 •

Vesić: Radićemo potpuno novu prugu Vrbas - Sombor

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će se raditi kompletna rekonstrukcija, praktično potpuno nova pruga Vrbas - Sombor, kojom će vozovi ubuduće saobraćati 120 kilometara na sat i dodao da je vrednost tog projekta 80 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo građevine.

"Pruga Vrbas - Sombor je u veoma lošem stanju i na njoj nema putničkog saobraćaja. Odlučili smo i vrlo brzo ćemo raspisati tender za projektovanje, radićemo potpuno novu prugu, gornji i donji stroj, kao i elektrifikaciju", rekao je ministar Vesić nakon razgovora sa rukovodstvom opštine Vrbas.
On je istakao da je to "veoma važno zbog industrijskih objekata između Kule i Sombora, ali i zbog građana koji će moći da koriste još komfornije i bolje železnicu".
U skladu sa najavama predsednika Srbije, do sredine godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Sombor -  Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda, u dužini od 185 kilometara.
"Ona će biti građena u četiri etape, odnosno istovremeno će krenuti sa Bačkog brega, sa Nakova i od autoputa prema Srbobranu i Vrbasu, odnosno Kuli. Nadam se, ako budemo dobro organizovani, i zajednički uradimo sve u vezi sa eksproprijacijom i onim što nas čeka na samoj trasi, da možemo na proleće sledeće godine da otvorimo radove na teritoriji Vrbasa i da radimo prema Kuli", rekao je ministar.
Naveo je da je predviđena izgradnja dve petlje, što suštinski znači obilaznicu oko Vrbasa, gde je opština predvidela industrijsku zonu.
"To će mnogo značiti za dovođenje investitora, ali i po pitanju rasterećenja saobraćaja u opštini, jer tada teretni tranzitni saobraćaj neće ići kroz centar opštine", naznačio je Vesić.
Podsetio je i da nekoliko važnih infrastrukturnih projekata obuhvataju i Vrbas, poput projekta izgradnje brze pruge Novi Sad - Subotica, koja će biti završena do 2025. godine.
"Imaćemo 2025. godine brzi voz između Beograda, Novog Sada, Subotice i dalje do Budimpešte, kao i čitav niz drugih vozova koji će stajati i u drugim stanicama, pa će građani moći mnogo komfornije da koriste železnički prevoz", rekao je Vesić.
Preneo je i da će na molbu rukovodstva opštine, Ministarstvo pomoći u izgradnji kanalizacije u nekoliko mesta u Vrbasu, kroz projekat "Čista Srbija", jer ne zahtevaju veliki novac.
Dodao je da se kroz "Čistu Srbiju" u Vojvodini, u drugoj i trećoj fazi, radi na dosta projekata, u Somboru, Subotici Novom Sadu, Staroj Pazovi, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Adi...
Vesić je rekao i da će se pomoći opštini da realizuju projekte koji su već pripremljeni i za koje postoji građevinska dozvola, a tiču se vodosnabdevanja.
Takođe, ministar je kazao i da je Ministsrstvo preuzelo obavezu da preko "Puteva Srbije" uradi tranzitni put u Ulici Danila Bojovića u Vrbasu, u dužini od pet kilometara.
"Zamolili su nas da radimo put Vrbas - Bačko dobro bolje i Vrbas -  Zmajevo. Ne možemo oba ove godine, ali možemo da stavimo u planove i da vidimo da li možemo da počnemo ove ili sledeće. U svakom slučaju radićemo na tome", rekao je Vesić.
On je izrazio zadovoljstvo što se rukovodstvo Vrbasa bori za opštinu najbolje što može, dodajući da je na svima - opštini, Ministarstvu koje vodi, drugim resorima i Pokrajini, da zajednički urade sve što mogu kako bi u svakom mestu u Srbiji građani osetili boljitak.
"Politika predsednika Aleksandra Vučića je politika decentralizacije, ali ne samo na rečima, već i delima - moramo da uradimo saobraćajnu infrastrukturu, koja znači da ljudi ostaju u svom kraju, nove investicije, radna mesta, razvoj turizma i ravnomerno razvoj Srbije i to će građani da osete", zaključio je ministar Vesić.

 

Izvor: Tanjug

   

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena