obelezena-104-godisnjica-privredne-komore-vojvodine
Yunet
 

Privreda

Obeležena 104. godišnjica Privredne komore Vojvodine

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. februar 2023. • 16:03 •

Obeležena 104. godišnjica Privredne komore Vojvodine

„Privredna komora Vojvodine misiju povezivanja privrednika u zemlji i inostranstvu, povezivanja i umrežavanja komorskog sistema, promocije privrede i afirmacije najboljih obavlja na odgovoran, profesionalan i efikasan način. Aktivnosti Privredne komore bile su vidljive i konkretne i doprinele su rezultatima koje su privrednici ostvarili u proteklim godinama“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanosti povodom 104. godišnjice Privredne komore Vojvodine.

Kako je dodao Mirović, misija koja traje 104 godine i nagrade koje se dodeljuju najboljima u privredi kao najvažnijoj oblasti društvenog života tradicija je koju moramo poštovati i negovati.
Kada je reč o našoj privredi, predsednik je istakao da Vojvodina ostvaruje veoma dobre rezultate uprkos izazovima vremena u kojem živimo.
„To najbolje potvrđuje činjenica da je, između ostalog, u 2022. godini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,2 posto, a vrednost izvoza veća je za 23 posto nego prošle godine.
U ukupnom izvozu dominira prerađivačka industrija, a vrednost izvoza agrarnih proizvoda, uz rast od 11,2 posto, prošle godine premašio je 2,1 milijardu evra. Najvažniji indikator ukupnog stanja privrede jeste ohrabrujući podatak da je stopa nezaposlenosti u ovom trenutku najniža u nekoliko poslednjih decenija, te da danas imamo manje od 89.000 nezaposlenih lica. Godine 2016, kada sam preuzeo dužnost predsednika Pokrajinske vlade, bilo je 165.000 nezaposlenih“, istakao je Mirović i naveo da je prosečna mesečna zarada premašila 70.000 dinara sa trendom daljeg rasta.
Prema Mirovićevim rečima, to su podaci koji govore da smo i dalje na dobrom putu, čemu svakako doprinose privrednici.
„Privreda je oblast koja pokreće sve druge društvene oblasti, tako da je i u minuloj 2022. godini uspela da kroz razne pokazatelje zaradi i za druge oblasti i otuda veoma abiciozni programi na svim nivoima vlasti koji podrazumevaju ulaganje u socijalnu sferu, u razvoj univerziteta, u zdravstvo, u školstvo, a neki od tih projekata biće realizovani ovde u Novom Sadu“, naglasio je Mirović.
Predsednik je izrazio očekivanje da će biti nastavljeni dobri trendovi uprkos velikim izazovima, dodajući da je Srbija jedna od zemalja koje su uspele da održe pozitivan trend kada je reč o rastu BDP-a i osnovnim ekonomskim pokazateljima.
„Tradicija duga više od jednog veka čini nas jednom od najstarijih poslovno-privrednih institucija u Republici Srbiji, i na tu činjenicu smo veoma ponosni. Nastavićemo da radimo u službi privrede i privrednika. Privredna komora Vojvodine i Pokrajinska vlada nastaviće zajedno da rade na promociji privrednih potencijala i umrežavanju privrednika iz Vojvodine sa partnerima iz zemlje i sveta. Samo udruženi možemo da stvaramo bolji privredni ambijent. Želimo da budemo dostojni vizije našeg osnivača Koste Mirosavljevića“, rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.Najuspešnijim privrednicima na svečanosti su dodeljena, po 60. put, godišnja priznanja Privredne komore Vojvodine „Kosta Mirosavljević“ za značajna privredna ostvarenja u oblastima poljoprivrede, industrije i usluga u AP Vojvodini kao i novinarska nagrada „Zlatno pero privrede“.
U ime dobitnika, na svečanosti se obratio predsednik „M&I Systems Group“ Vladan Balaban, istakavši da je danas veliki dan za sve laureate jer su dobili prestižnu nagradu za svoj rad i privredne aktivnosti.
„Ovo je nagrada svih nas, svih zaposlenih u našim kompanijama za višedecenijski rad, i svih koji su pružali podršku našim kompanijama“, izjavio je Balaban.
Priznanja su uručena predstavnicima kompanija „MK Agriculture“, „MasterplastYU“, „ComData“ , najuspešnijem privredniku Vladanu Balabanu, predsedniku „M&I Systems Group“, i privrednici Milani Sekulić iz kompanije „Makitrans“. Uručeno je i priznanje „Zlatno pero privrede“ novinaru Radio Novog Sada Slobodanu Šorku.
Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Privredne komore Srbije, Privredne komore Republike Srpske i drugi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad