Yunet
 

Servisne informacije

Radno vreme Galerije Matice srpske tokom novogodišnjih i božićnih praznika

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. decembar 2021. • 12:11 •

Radno vreme Galerije Matice srpske tokom novogodišnjih i božićnih praznika

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Galerija Matice srpske će biti otvorena za publiku 31. decembra i 6. januara od 10.00 do 16.00 sati i od 3. do 5. januara 2022. od 10.00 do 18.00 sati.

Iskoristite slobodne dane za umetnost u GMS. Pored Stalne postavke, možete uživati u izložbama Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma i Novosađani biraju, kao i Sobi za prepuštanje umetnosti. Takođe, publika će moći da poseti i izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske u Galeriji SANU u Beogradu.

Stalna postavka XVIII, XIX i XX veka

Stalna postavka vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.
Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma
Krupne i dramatične društvene i istorijske promene do kojih je došlo u poslednjim decenijama XIX veka iz temelja su uzdrmale zapadnu civilizaciju. Novo doba obeležilo je nezadovoljstvo životom, osećanje otuđenosti i ništavila, što je umnogome definisalo kulturnu klimu na prelazu vekova i tokom prvih decenija XX veka, i dovelo do stvaranja internacionalnog umetničkog pravca simbolizma. U nameri da se spozna realnost izvan granica čulne percepcije i razuma, simbolizam je podrazumevao bekstvo od stvarnosti i okretanje svetu ideja, svetu duše. Odbacujući mimetičku potčinjenost prirodi, simbolisti su se okrenuli temama poput sna, smrti, prolaznosti, fatalnim ženama, mitologiji, (pseudo)religiji, širokom polju ezoterije, prirodi i nacionalnim temama, tražeći inspiraciju uglavnom u prošlosti, u antičkim i biblijskim motivima, srednjovekovnim legendama, ali i u savremenim događajima.

Novosađani biraju

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Radi se o Novosađanima akterima u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke i privrede, različitih nacionalnosti i veroispovesti i kao takvi pokazuju raznolikost svojstvenu Novom Sadu. Izložba je priča Novosađana o njihovom životu, detinjstvu i željama reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa.

Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske

Ukoliko se budete šetali beogradskim ulicama, pozivamo vas da posetite izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske u Galeriji SANU. Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Soba za prepuštanje umetnosti

U okviru Stalne postavke GMS očekuje vas i Soba za prepuštanje umetnosti. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delom i da ga doživite na vama svojstven način. Tokom januara očekuje vas grafika Dušana Todorovića Dujca Pogled na Petrovaradinsku tvrđavu iz 2002. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena