Yunet
 

Sport

Počelo 20. Prvenstvo Evrope za mlade u šahu sa 500 takmičara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. decembar 2021. • 15:24 •

Počelo 20. Prvenstvo Evrope za mlade u šahu sa 500 takmičara

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta otvorio je danas 20. Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koje se održava do 30. decembra u novosadskom Hotelu „Park“.

„Činjenica da na Prvenstvu učestvuje 500 takmičara uzrasta od 8 do 18 godina i to iz 29 evropskih zemalja govori o tome koliko je šah omiljen među mladima i koliko njegova popularnost raste sa novim generacijama“, rekao je Basta i dodao da je posebno zadovoljstvo to što nam je pripalo da budemo domaćini ovog prvenstva.
On je istakao da to što se ova „veličanstvena priredba šaha“, u vreme korone, odvija baš kod nas, govori u prilog tome da naš grad, naša pokrajina i država imaju šta da ponude mladim ljudima.
„Šahisti su osobe sa izrazitim umnim sposobnostima. Predviđanje, planiranje, brzo učenje i zaključivanje, taktičko i strateško razmišljanje od neprocenjivog su značaja za razvoj ličnosti i postizanje rezultata kako u sportu, tako i u životu“, kazao je Basta.
Sekretar je najavio da će upravo i zbog tih značajnih osobina i uticaja ove igre na mlade, od nemerljivog značaja za razvoj ličnosti, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sledeće godine uvrstiti  šah u sportove od posebnog značaja za AP Vojvodinu. Takmičarima je poželeo uspešnu i fer igru u kojoj će pobediti najbolji.
„Srbija je i u nekim težim vremenima bila organizator velikih turnira i takmičenja“, istakao je na otvaranju predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić. On je dodao da imamo tradiciju kao šahovska zemlja, a ovo prvenstvo je jedno u nizu takvih, koje je brojem takmičara prevazišlo sva očekivanja.
„Evropska šahovska unija i federacija znaju da smo sposobni za organizaciju ovakvih takmičenja. Očekujemo od naših takmičara uspehe i medalje i  ekipno, i pojedinačno. Ovo je prilika za susret sa vršnjacima, da ukrste koplja i vide gde se trenutno nalaze“, istakao je Lazić.
Predsednik Šahovskog saveza Vojvodine Zoran Stanimirović naveo je da se ove godine u Evropi nijedno dečije šahovsko prvenstvo nije igralo uživo za tablama, već uglavnom onlajn, te da je Novi Sad pravi presedan.
„Za naše igrače ovo će biti posebno iskustvo. Deca će imati jake partije i protivnike tako da će time poboljšati igru, steći više nivoe znanja i osvajati medalje“, rekao je Stanimirović.





 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad